havadurum

Beef Wellington Tarifi: Nasıl Yapılır? Gordon Ramsay ve MasterChef ile ünlenen Beef Wellington tarifinin püf noktaları nelerdir?

Beef Wellington, İskoçyalı ünlü şef Gordon Ramsay ve MasterChef yarışması sayesinde tüm dünyanın tanıdığı bir et yemeği. Yapılışı biraz zor ve zahmetli olsa da lezzeti her şeyi unutturan Beef Wellington’ı siz de evinizde yapabilirsiniz. Peki, Beef Wellington nedir, nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? İşte, merak edilen soruların yanıtları ve Beef Wellington tarifi…

1161

Beef Wellington, dünyaca ünlü bir et yemeği. Peki, nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Bu yazıda, Beef Wellington tarifini adım adım anlatıyoruz. Ayrıca, merak edilen soruların yanıtlarını da bulabilirsiniz. Beef Wellington yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler, yapılış aşamaları ve servis önerileri için okumaya devam edin.

Beef Wellington Nedir?

Beef Wellington, bütün halde mühürlenmiş bonfilenin mantarlı bir karışım, kaz ciğeri ve kabaran bir hamur ile etrafının sarılarak pişirildiği muhteşem bir tarif. Kaz ciğerinin yerini tarifte füme et ya da jambon dilimleri alabiliyor. Farklı tatların birleşimi ziyadesiyle güzel bu yemeğin adı beef wellington. Bir anlamda dilim dilim yenen hamurlu bonfile güzellemesi.

Beef Wellington Tarifi

Beef Wellington Malzemeleri

Beef Wellington yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır:

  • 1 kg bonfile
  • 1 yemek kaşığı hardal
  • 1 paket milföy hamuru
  • 200 gram füme et ya da jambon dilimleri
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı yoğurt

Mantarlı iç harcı için:

  • 300 gram mantar
  • 50 gram ceviz içi
  • 1 tatlı kaşığı toz kişniş
  • Tuz, karabiber
    Bu malzemelerle 6 kişilik Beef Wellington yapabilirsiniz. Malzemelerin miktarını arttırarak ya da azaltarak porsiyon sayısını değiştirebilirsiniz.

Beef Wellington Nasıl Yapılır?

Beef Wellington yapmak için öncelikle bonfilenin yağ ve sinir kısımlarını alın. Taze çekilmiş tane karabiber ve ince çekilmiş deniz tuzu ilavesiyle tatlandırın. Zeytinyağını kalın tabanlı, ızgara izli döküm bir tavada kızdırın. Bütün bonfileyi yüksek ateşte aralarda çevirerek mühürleyin. Dış kısmı kabuk tutup kızaran ve suyu yani lezzeti içinde kalan bonfileyi kısa süre mühürledikten sonra ocaktan alın. Üzerine hardal sürüp bir kenarda dinlendirin.

Ceviz içini bıçakla kıyın ya da mutfak robotunda küçük parçalar haline getirin. Üzerlerini nemli bir bezle sildiğiniz mantarları oldukça küçük küpler halinde doğrayın. Hatta ceviz kırıklarıyla uyumlu olana kadar küçültün. Bonfileyi mühürlediğiniz tavaya çok az miktarda zeytinyağı alıp kızdırın. Ceviz içi ve doğranmış mantarları yüksek ateşte suyunu çekene kadar kavurun. Toz kişniş, tuz ve karabiber ilavesiyle tatlandırın. Soğuması için ocaktan alıp kısa bir süre bekletin.

Oda ısısında çözdürdüğünüz milföy hamurlarını hafifçe unlanmış mutfak tezgahı üzerinde yan yana dizin. Merdane yardımıyla hafifçe bastırıp dikdörtgen şeklinde açın. Milföy hamurunun üzerine füme et ya da jambon dilimleri dizin. Mantarlı harcı orta kısımda yayın. Bonfileyi mantarlı harcın üzerine yerleştirin. Milföy hamurunun kenarlarını su ile ıslatın ve bonfileyi saracak şekilde katlayın. Milföyden ince şeritler oluşturun ve milföy kaplı ete yerleştirerek bir dekor elde edin. Bir yumurta sarısı ve bir yemek kaşığı yoğurdu karıştırarak milföylerin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Pişen beef wellingtonları dilimleyip servis edin.

Beef Wellington’un Püf Noktaları Nelerdir?

Beef Wellington yaparken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar şunlardır:

  • Orta kısmına mantarlı harç ve bonfile yerleştirmiş milföy hamurlarını kolayca rulo şeklinde sarmak için alt kısmına streç film serebilirsiniz.
  • Mühürlenmiş bonfile ve mantarlı iç harcı hamuru sulandırmaması için oda ısısında soğutmayı unutmayın.
  • Orta pişmiş derecede et seviyorsanız hamura sarılı bonfileyi 20-25 dakika kadar fırınlamanız yeterli olacaktır. 45-50 dakika pişen et tam pişmiş ve az sulu olacaktır, aklınızda bulunsun.
  • Beef Wellington’u daha lezzetli hale getirmek için üzerine demi-glace sos dökebilirsiniz. Demi-glace sos, tüm etler için uygun görülen bir kahverengi bir sostur. Yapımı çok zahmetlidir ve çok yapım aşaması vardır. 4 saatte yapılır. O yüzden hazır demi-glace sosundan faydalanabilirsiniz.(Erhan Taylan)
Paylaş