havadurum

BBOM Çanakkale`de “Ahlaklı Ekoloji” sohbeti yapıldı

Başka Bir Okul Mümkün (BBOM) Çanakkale, etkinliklerine devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde “Ahlaklı Ekoloji” sohbet toplantısına doğa aktivisti Ayla Seyhun katıldı.

1388
 
 
Başka Bir Okul Mümkün Çanakkale`nin geçtiğimiz günlerde düzenlediği “Ahlaklı Ekoloji” sohbet toplantısı ilgi gördü. Doğa aktivisti Ayla Seyhun`un katıldığı toplantıda müzik dinletisi de yapıldı. Mecit Ünal`ın ezgileri ile renklenen toplantıda Seyhun, “Doğanın rahminden geliriz dünyaya. Ana rahminden farkı ise, dünyaya geldikten sonra da ona bağımlı yaşamamızdır. Ondan beslenir, ondan nefes alır, onun sularıyla yıkanırız. O oluruz aslında. Oysa ana rahminden kopuş deneyimi, bizi doğadan da koptuğumuz yanılgısına düşürür. Üstelik ona egemen olmaya kalkarız. Ne gaflet. Dönüşümüz onadır. Topraklar asınmış, yıkanmış, tükenmiş; içinde mineral, besleyici kalmamış... Bitkilerin sağlıklı olabilmesi için 92 element gerekli iken, 9 ana, 7 iz elemente mahkum kalmışlar... onlarda yeterli miktarda var mıdır bilmeden ekilip biçiliyor “doğal” ekim yapılan yerlerde... Bedenlerimizi inşa eden malzemelere bakınca, deniz kumlu binalar gibiyiz... Hastalıklarımız hep bundan” dedi.
 
Ahlak bunun neresinde?
“Ahlaksızdan yola çıkıp ahlaklıyı bulmaya çalışacağım” diyen Seyhun, “Organik, doğal, ekolojik edebiyatı ile cebimizdeki parayı almaya çalışan vahşi kapitalizm öyküleri ile devam ederek, ahlaklı üreticiyi bulmanın ölçütleri ve önemini kavramamız gerek.Tabi ki denge.. mevsimsel döngülere göre beslenme, doğal, temiz yaşam... ürünlere el dokunanların niyeti, hırsı, rekabet... Tüm bunlardan sadeleşerek, yerel üretilenleri tüketerek, yerel üretici ile birebir ilişkiye geçerek, yüreklerine dokunabildiğiniz insanların ürünlerini sofranıza taşıyarak sağlık ve mutluluğa ulaşmanız mümkün” ifadelerini kullandı.
Paylaş