havadurum

Bayramiçli velilerden tepki, "Okuluma dokunma!"

Bayramiçli velilier, 2024-2025 Eğitim Öğretim yılında ilçedeki Mustafa Gülşen Çınaroğlu Anadolu Lisesi ve Atatürk Anadolu Lisesi'nin birleştirilme kararına tepki gösterdi.

1017

Bayramiçli veliler ve öğrenciler, 2023-2024 eğitim öğretim sezonunun sona ermesine az bir süre kala, uzun zamandır çözülemeyen eğitim sorunlarının yanı sıra 2024-2025 Eğitim Öğretim yılına ilişkin belirsizliklerin ve endişelerin devam ettiğini belirtti. Bayramiçli velilerin, çocuklarıyla birlikte İlçe Milli Eğitim Binası önünde yaptıkları açıklamaya çok sayıda öğretmen, öğrenci ve veli destek verdi. Açıklamada, Mustafa Gülşen Çınaroğlu Anadolu Lisesi ve Atatürk Anadolu Lisesi'nin eğitimde önemli birer bileşen olduğunu hatırlatılarak vurgulanarak, “Veli ve öğretmen görüşleri alınmadan, öğrenci ihtiyaçları gözetilmeden oldu bittiye getirilen bir dayatma sonucunda birleştirilme kararı alınması ve bu kararın doğuracağı problemlerin çözümleri hususunda halen belirsizliklerin sürüyor olması, sorularımızın yanıtsız kalması ve alınması gereken önlemlerin alınmamış olması kaygılarımızı artırıyor, endişelerimizi güçlendiriyor” denildi.

Veliler, çağdaş ülkelerde, özellikle pandemi sonrası derslik başına düşen öğrenci sayısının azaltılmasının ilk öncelik olduğuna dikkat çekerek, “Bayramiç’te okul ve derslik sayısını azaltarak derslik başına düşen öğrenci sayısını arttırmak hangi aklın ürünüdür bu uygulama ile ne amaçlanmaktadır anlamakta güçlük çekmekteyiz” ifadelerine yer verdi.

Talep var, kontenjan yok!

Mustafa Gülşen Çınaroğlu Anadolu Lisesi'nde 304 öğrenci, Atatürk Lisesi'nde ise toplam 154 öğrenci olduğu hatırlatılarak, bu okullara son iki yılda artan talebe rağmen kontenjanların düşürüldüğü ve öğrencilerin mecburiyetten meslek liselerine yönlendirildiği ifade edildi.

Ortaokuldan 1 yılda 102 öğrenci mezun oldu!

Açıklamaya göre; Mustafa Gülşen Çınaroğlu Anadolu Lisesi kontenjanın 3 sınıftan 2 sınıfa 34+34 öğrenciye düşürülmüş ve Bayramiç civarında ortaokullarda mezuniyet notu yaklaşık 85-86 üstü olanlar bu okulu yerleşirken Atatürk Lisesi’nde ise sınıf sayısı 1’e yani 34 öğrenciye düşürülerek Diploma Notu 75 -85 arası ise bu okula yerleştirildi. Veliler, Bayramiç’te bulunan ortaokulların her yıl ortalama 300-350 arası mezun verdiğine dikkat çekerek, “Bu yıl toplam 102 öğrenci sınavsız olarak diploma notu ile bu iki okula yerleşti” dedi.

“Öğrenciler mecburiyetten meslek lisesine gidiyor”

Ortaokuldan mezun olan diğer öğrencilerin ise mecburiyet nedeniyle Bayramiç’teki meslek liselerine gitmek zorunda bırakıldığı ifade edilen açıklamada, “Bu sorunların ortaya çıkmasında en büyük etken mevcut İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüdür. Bu durum Bayramiç halkı için uygulaması kabul edilebilecek bir durum değildir. Her iki okul da bizim okulumuzdur. Bütün çocuklar bizim evladımızdır. Ancak yine bazı kesimler her iki okulun öğrencilerini ve velilerini karşı karşıya getirmeye çalışmaktadır” denildi.

“Fiziki yeterlilik yok”

“Asıl tehlike görülememektedir” sözlerine dikkat çekilen açıklamada okulların birleşmesi sonucunda ortaya çıkacak olan eğitim binalarının toplam öğrenci sayısını kaldıramayacağı ve çocukların mağdur olacağı ifade edildi.

“Bayramiç’te hiçbir okul binası bu sayıyı kaldıramayacak”

“Asıl tehlike iki okul birleştikten sonra eğitim görülecek binalarda iki okulun toplam sayısını kaldırabilecek fiziki yeterliliğin olmamasıdır” sözlerine yer verilen açıklamada, “Mevcut okulların 9. Sınıflarına toplam 3 sınıf (102 kişi) sayısının düşürülebilecek olma ihtimalidir. Çünkü mevcut M.G.Ç. Anadolu lisesinde toplam sınıf sayısı 13 olup Atatürk Anadolu lisesinden gelen 154 öğrenciyi kaldıramayacaktır. Sınıf ortalama sayısı 55 kişiyi bulmaktadır. Yine Gazi Ortaokulu binasında da şu an için 2 okul eğitim görmekte olup bu okulda birleştirilmesi halinde Gazi Ortaokulunun öğrencilerinin Cumhuriyet Ortaokulu ile birleşmesi durumu ortaya çıkacak olup iki okulun toplam sayısı 687 olacak ve Bayramiç’te hiçbir okul binası bu sayıyı kaldıramayacaktır “ ifadelerine dikkat çekildi.

“Bayramiç MEB Müdürü bu tür olayların ortaya çıkmasının sorumlusudur”

Veliler sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Yine olan çocuklarımıza olacaktır. Ayrıca zarar gören sadece çocuklar değildir; okul birleşmesinden kaynaklı olarak pek çok öğretmenimiz de norm kadro fazlası olarak boşa çıkacaktır. Göreve başladığı günden beri Bayramiç eğitime hiçbir şey veremeyen Bayramiç eğitimini Çanakkale de son sıraya gerileten Bayramiç Milli Eğitim Müdürü maalesef bu tür olayların ortaya çıkmasının baş sorumlusudur.”

“Hesabını kim verecek?”

Açıklamada veli ve öğrenciler, Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticilerini göreve çağrılarak, “Hiçbir hesap kitap yapmadan giriştiğiniz bu uygulamadan dolayı aşanılacak bir olumsuzluğun sorumluluğu kimlerde olacak? Hesabını kim verecek? Tüm çocuklarımızın nitelikli, çağdaş ve bilimsel eğitim hakkından sorumlu olan Bayramiç Milli Eğitim Müdürlüğü’nün önceliğinin çocuklarımızın nitelikli bir eğitim hakkı olmadığını görüyoruz. Çünkü okullarımızın yıkılmasından itibaren yapılan uygulamalar ve işler plansız, programsız el yordamıyla yapılmaktadır ve bundan sonra da bu şekilde devam edeceği ayan beyan ortadadır” denildi.

“İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne teşekkür etmiyor bilakis onları ihtar ediyoruz”

Açıklama şu şekilde sonlandı, “Bir süre önce İlçe Milli Eğitim Müdürü ile bir grup veli olarak endişe ve kaygılarımızı iletmek, sorunlarımızı çözüme kavuşturmak için görüşme gerçekleştirmemize rağmen hem toplantı sırasında hem de toplantı sonrasında gayet açık bir biçimde gördük ki İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü sorunlara çözüm arama noktasında veliler ile kıyaslanınca son derece isteksiz ve velilere kulaklarını kapatmış durumdadır. Hiç alakası olmadığı halde ilçede yayın yapan bir yerel gazeteye velilerin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teşekkür etmiş olduğu şeklinde bir haber servis edilmiştir. Çocuklarımızı bir bilinmezliğe doğru sürükleyen İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne teşekkür etmiyor bilakis onları ihtar ediyoruz; ‘Hatanızdan derhal dönün’. Aksi takdirde Bayramiç halkı bu yaptığınız yanlışlıkları unutmayacak ve takipçisi olacaktır” ifadelerine yer verildi.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş