Bayramiç’te makineli susam hasadı ve yerli çeşitler tanıtıldı

Bayramiç'in Ağaçköy köyünde düzenlenen “Susam Çeşit Demonstrasyonu Makineli Hasatı Tarla Günü” etkinliği büyük ilgi gördü. Yerli ve milli 6 susam çeşidinin tanıtıldığı etkinlikte, modern makinelerle susam hasadının nasıl kolaylaştırılacağı üreticilere gösterildi.

932

Bayramiç'in Ağaçköy köyünde gerçekleştirilen “Susam Çeşit Demonstrasyonu Makineli Hasatı Tarla Günü" etkinliği büyük ilgi gördü. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yerli ve milli 6 susam çeşidinin sergilendiği etkinlikte, hasat olgunluğuna ulaşan susam çeşitleri, modern makinelerle nasıl kolayca hasat edilebileceği üreticilere gösterildi.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, etkinlikte yaptığı konuşmada susamın tarım sektörü açısından önemine değindi. Türkarslan, “Susam, hem besin değeri yüksek bir bitki hem de ülkemiz için önemli bir tarımsal üründür. Çeşitli sağlık yararları nedeniyle talebi artan susam, üreticilerimize ekonomik açıdan büyük katkı sağlamaktadır. Ayrıca İlimiz için önemli bir ürün olan Coğrafi İşarete sahip Bayramiç Helvasının hammaddesi olan yerli ve milli çeşitlerimizin arttırılması hedeflenmektedir” dedi.

Üretimde daha verimli sonuçlar elde edilmesi amaçlanmaktadır diyen Türkarslan; “Son yıllarda, yerli üretimin artırılması ve verimliliğin yükseltilmesi amacıyla yapılan çeşitli projeler ve geliştirmelerle, yerli ve milli türlerle ilimizin iklim, toprak yapısına en uygun, verimi en yüksek çeşidin belirlenmesi ve tarımsal üretimde daha verimli sonuçlar elde edilmesi amaçlanmaktadır” şeklinde konuştu.

Daha sonra susam etkinliğinde düzenlenen program dahilinde Türkarslan, sergilenen yeni makinenin, hasat süreçlerini kolaylaştıracağını ve üreticilerin iş gücünü önemli ölçüde azaltacağını belirtti. Ayrıca, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yerli ve milli susam çeşitlerinin, bölgesel üretimin artırılmasına ve kalitesinin iyileştirilmesine büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Bu tür etkinliklerin, tarımsal inovasyonun yaygınlaştırılması ve üreticilerin bilinçlendirilmesi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Türkarslan, tüm katılımcılara teşekkür etti ve susam üretiminin desteklenmesi için çalışmaların devam edeceğini söyledi.

Konuşmalar sonrasında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünden katılım sağlayan konu uzmanı Dr. Ayşegül Altunok Memiş Enstitümüz tarafından geliştirilen yerli susam çeşitlerinden ve bu parselde ekilen yerli ve milli 6 çeşit hakkında katılımcılara bilgiler verildikten sonra susam hasat makinesi ile ilk hasat gerçekleştirildi.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş