Bayraktar "Pamuk ülkemiz için stratejik öneme sahiptir"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 20 Ekim Pazar günü Diyarbakır'da düzenlenen pamuk hasat törenine katıldı. Bayraktar, hasatla birlikte pamuk üretiminin ülke ekonomisine katkılarına dikkat çekti ve pamuk fiyatlarının hak ettiği değeri bulmadığını vurguladı.

722

Diyarbakır’da yapılan pamuk hasat töreninde, Ziraat Odaları Başkanları ile birlikte basına açıklamalarda bulunan Şemsi Bayraktar, pamuk üretiminin Türkiye için stratejik öneme sahip olduğuna işaret etti. Bayraktar, pamuk ve türevlerinin Türk tarımının önemli bir parçası olduğunu belirterek, “Pamuk, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda sağladığı istihdamla da bölgesel kalkınmaya katkı sağlıyor,” dedi.

“Güneydoğu Anadolu, Ege Bölgesi ve Çukurova pamuk üretiminin merkezi”

Türkiye’de 2023 yılı itibarıyla pamuk üretiminin 22 ilde yapıldığını ifade eden Bayraktar, özellikle Güneydoğu Anadolu, Ege Bölgesi ve Çukurova’nın pamuk üretiminin merkezleri olduğunu belirtti. Şanlıurfa’nın üretiminin yaklaşık yüzde 42’sini karşıladığını vurgulayan Bayraktar, toplam üretimin yüzde 82,2’sinin ise sadece 5 il tarafından yapıldığını söyledi. Türkiye’de pamuk üretimi son yıllarda dalgalanma gösterse de, bu yıl üretimin 2,2 milyon ton seviyelerine çıkması bekleniyor.

“2024 yılında e pamuk üretiminin 750 bin ton civarında olmasının bekleniyor”

Bayraktar, dünya genelindeki pamuk üretiminin 26 milyon 332 bin ton olmasının beklendiğini, Türkiye’nin ise bu üretimin yaklaşık yüzde 3’ünü karşıladığını açıkladı. Ancak Türkiye’deki pamuk üretiminin, artan ithalatla birlikte zor bir dönemden geçtiğini belirten Bayraktar, 2023 yılında pamuk ithalatının 732 bin ton olduğunu ve bunun için 1 milyar 631 milyon dolar ödendiğini söyledi. 2024 yılında ise pamuk üretiminin 750 bin ton civarında olmasının beklendiği kaydedildi.

“Kütlü pamuk fiyatı en az 30 TL bandında olmalı”

Bayraktar, Türkiye’deki pamuk fiyatlarının dünya ile karşılaştırıldığında oldukça düşük olduğunu belirtti. ABD Memphis lif pamuk fiyatının kilogram başına 65 TL olduğunu, ancak Türkiye’deki pamuk fiyatlarının bu seviyenin oldukça altında kaldığını söyledi. Bayraktar, pamuk fiyatlarının artırılması gerektiğini vurgulayarak, “Kütlü pamuk fiyatı en az 30 TL bandında olmalı ki üreticilerimiz pamuktan vazgeçmesin,” dedi.

Bayraktar; “Pamuk üreticilerine daha fazla destek sağlanmalı”

Pamuk üretimindeki dalgalanmanın, çiftçilerin kazancı ile doğrudan ilişkili olduğunu belirten Bayraktar, Türkiye’de pamuk fiyatlarının 3 yıldır düşük seviyelerde seyrettiğini ve üreticilerin bu yıl da aynı fiyatla karşı karşıya kalırsa üretim miktarında azalma yaşanabileceğini belirtti. Bayraktar, girdi maliyetleri yüksek olmasına rağmen destekleme primlerinin yetersiz kaldığını, bu nedenle pamuk üreticilerinin daha fazla destek alması gerektiğini söyledi.

Sulama ücretlerinde indirim talebi

Bayraktar, sulama ücretlerinin yüksekliğinin de üreticiler için önemli bir sorun olduğunu belirtti. Tarımsal sulama amaçlı su kullanım hizmet bedelinin bu yıl da yüzde 50 indirimle desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş