havadurum

Bayraktar AKINCI-C İlk Test Uçuşunu Gerçekleştirdi! Gökyüzünde Yeni Bir Güç...

Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar AKINCI C, ilk uçuş testini başarıyla tamamladı. 1700 HP gücündeki yeni motoru ile sınıfının en etkili platformu olmaya aday olan Bayraktar AKINCI C, Türkiye’nin savunma sanayisindeki başarısını bir kez daha gösterdi.

786

Türkiye’nin yerli ve milli insansız hava araçları (İHA) ve silahlı insansız hava araçları (SİHA) alanında dünyada öncü bir konuma geldiği biliniyor. Bu alanda en çok dikkat çeken projelerden biri de Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) projesi. Bu proje kapsamında üretilen Bayraktar AKINCI C, 24 Şubat 2024 tarihinde ilk uçuş testini başarıyla gerçekleştirdi.

Bayraktar AKINCI C’nin Özellikleri

Bayraktar AKINCI C, Bayraktar AKINCI ailesinin üçüncü ve en güçlü varyantı olarak karşımıza çıkıyor. Bu platform, 2x850 HP olmak üzere toplamda 1700 HP güce sahip yeni motoru ile gökyüzünde yüksek performans sağlayacak. Bayraktar AKINCI C, 45 bin feet irtifaya çıkabiliyor, 24 saati geçen uçuş süresine sahip oluyor ve 195 knot hıza ulaşabiliyor. Ayrıca 6 ton kalkış ağırlığı ve 1.5 ton faydalı yük kapasitesi ile birçok farklı mühimmatı taşıyabiliyor. Bayraktar AKINCI C, tam otomatik uçuş kontrolü, uydu haberleşmesi, GPS bağımsızlığı, dahili sensör füzyonu, AESA radarı, elektronik harp sistemleri gibi gelişmiş özelliklere de sahip.

Bayraktar AKINCI C’nin İlk Uçuşu

Bayraktar AKINCI C, ilk uçuş testini Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde gerçekleştirdi. Test faaliyetinde Bayraktar AKINCI C, 1 saatten fazla havada kaldı ve uçuş sırasında aerodinamik parametre adımları başarıyla test edildi. Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, Bayraktar AKINCI C, sınıfının en etkili ve kabiliyetli muharip platformu olacak.

Bayraktar AKINCI Ailesinin Diğer Üyeleri

Bayraktar AKINCI C, Bayraktar AKINCI ailesinin en yeni üyesi olsa da, ailenin diğer üyeleri de Türkiye’nin savunma sanayisinde önemli bir yere sahip. Bayraktar AKINCI ailesinin ilk üyesi olan Bayraktar AKINCI A, 2x450 HP gücündeki motoru ile 6 Aralık 2019’da ilk uçuşunu yaptı. Bayraktar AKINCI ailesinin ikinci üyesi olan Bayraktar AKINCI B ise, 2x750 HP gücündeki motoru ile 29 Ağustos 2021’de envantere girdi. Bayraktar AKINCI A ve B, Türk güvenlik güçlerinin yanı sıra, başta Azerbaycan olmak üzere dost ve müttefik ülkelerin envanterine de katılmaya başladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, 9 Şubat 2024’te Bayraktar AKINCI B’nin Azerbaycan’daki ilk uçuşunu birlikte izledi. Bayraktar AKINCI ailesi, Suudi Arabistan Krallığı ile geçen yıl yapılan ihracat ve iş birliği anlaşması ile de Cumhuriyet tarihinde Türk savunma ve havacılık sanayisinin tek seferde yaptığı en büyük ihracat anlaşmasına imza attı.

Bayraktar AKINCI C, ilk uçuş testini başarıyla tamamladı ve Türkiye’nin savunma sanayisindeki başarısını bir kez daha gösterdi. 1700 HP gücündeki yeni motoru ile sınıfının en etkili platformu olmaya aday olan Bayraktar AKINCI C, Türkiye’nin gökyüzündeki yeni bir güç olduğunu kanıtladı. Bayraktar AKINCI ailesinin diğer üyeleri de Türkiye’nin dost ve müttefik ülkelerine hizmet etmeye devam ediyor. Baykar, bu proje ile Türkiye’nin yerli ve milli insansız hava araçları alanındaki öncü rolünü pekiştiriyor.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş