Başkan Semerci'den tarihi ziyaret

Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci, Evliya Kızıl Deli Sultan Tekkesi’ni ziyaret etti.

90

Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci, Yunanistan'ın Doğu Makedonya ve Trakya bölgesine bağlı Rusa köyünde bulunan Çardak Kum Adasının hikayesinde adı geçen Evliya Kızıl Deli Sultan Tekkesi’ni ziyarette bulundu.

Evliya Kızıl Deli Sultan Tekkesi’nin tarihi

Seyyid Ali Sultan Tekkesi veya Kızıl Deli Tekkesi Rusa Tekkesi ve Rusa Manastırı olarak da bilinir, Yunanistan'ın Doğu Makedonya ve Trakya bölgesine bağlı Rusa köyünde bulunan bir Bektaşî tekkesidir. Tekke, 15. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup dervişlerin, özellikle de Bektaşi tarikatına mensup olanların toplanma yeridir. Bugün restore edilmiş ve zaman zaman yerel topluluk için faaliyete geçmiştir. Balkanlar'ın korunmuş en eski tekkelerinden biri ve Bektaşilik için çok önemli bir merkez olarak kabul edilmektedir.

Tekkenin kurucusu Seyyid Ali Sultan, asker olarak hızlı ve çevik refleksleri nedeniyle sıklıkla "kızıl deli" olarak anılırdı. Bir başka rivayete göre ise ismi, kurduğu tekkenin Meriç Nehri'nin bir kolu olan Kızıl Deli Nehri'nin yakınında bulunmasından kaynaklanmaktadır. Bir başka rivayete göre ise Seyyid Ali Sultan'ın hayatta iken ona verdiği isimden dolayı nehir bu ismi almıştır.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş