Çanakkale Belediyesi tarafından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısı ile etkinlik düzenlendi. Truva Otel`de düzenlenen etkinliğe kentli basın mensupları yoğun ilgi gösterdi. Çanakkale Belediyesi tarafından her yıl verilen yılın çalışan gazeteci ödülü bu yıl Gazetemiz Çanakkale OLAY köşe yazarlarından Kadir Kenar`a verildi. Etkinlikte konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, gazeteciliğin kamunun ve bürokrasinin denetlenmesinde en önemli etken olduğunu belirterek, basın mensuplarının görevlerini korkmadan yerine getirmesinin çok önemli olduğunu ifade etti. Yine basın mensuplarının doğru haber yapmasının önemine değinen Başkan Gökhan; "Araştırmak ve doğru haber yapmak, hiç kimsenin yandaşı olmamak, egemen güçler için algı yaratmaya çalışmamak. Önemli olan budur. Onun için burada emek veren çalışan gazeteciler anlamında bunun böyle olduğunu, böyle bir üslubu benimsediğinizi biliyorum" dedi. Türkiye`nin dünyadaki basın özgürlüğü sıralamasında son sıralarda olduğunu belirten Başkan Gökhan; "Basın, insan, hukuk özgürlüğü olmadan, demokrasi olamadan bu krizden çıkabilme olanağımız sıfır" dedi. Basın özgürlüğünün çok önemli olduğuna inandığını belirten Başkan Gökhan; "Basının doğru haberleri çekinmeden hiç kimseden korkmadan kamuoyu ile paylaşmasında yarar var. Yönetenler halktan korkmadığı müddetçe ülkeler refaha kavuşamaz" dedi.
"Araştırmak ve doğru haber yapmak, hiç kimsenin yandaşı olmamak, önemli olan budur"
Konuşmasında öncelikle çalışan gazeteciler gününü kutlayan Başkan Gökhan; "Çok kolay gibi görünen, herkesin eleştirdiği, kimsenin işine gelmeyen haberlerin yapıldığı bir meslek. Dolayısı ile herkes tarafından eleştirilir, bugün alkışlayanlar yarın bir bakmışsınız sizleri eleştirmeye başlamışlar neden? Çünkü basın mensupları başkalarını eleştirirken onları alkışlarız ama bizimle ilgili konular ortaya atıldığında, bizim kamuoyunda eksik görülen yanlarımız ortaya konduğunda hemen karşı tarafa geçeriz. Sizler nankör değilsiniz ama sizlerin hizmet ettiği bizler nankör insanlarız. Siz çok önemli bir görev yapıyorsunuz, en önemli konu halkın bilgilendirilmesi. Burada basın mensuplarına da ciddi görev düşüyor. Araştırmak ve doğru haber yapmak, hiç kimsenin yandaşı olmamak, egemen güçler için algı yaratmaya çalışmamak. Önemli olan budur. Onun için burada emek veren, çalışan gazeteciler anlamında bunun böyle olduğunu, böyle bir üslubu benimsediğinizi biliyorum. Gazete patronları ise farklı açıdan geçim noktasında olaya bakıyorlar. Onların konumu farklı. Emek veren, çalışan gazeteci ayrı, gazete patronluğu ayrı. Türkiye`de maalesef gazete patronluğu yapan insanlar çok önemli ekonomik işleri de yapıyorlar. Bunun için iktidara yandaş olmaya mecburlar. Halbuki basın çok önemli işler yapıyor. Halkın doğru bilgilendirilmesi noktasında hiç kimseye boyun eğmeden görevini yapmalı. Bizler yöneticiyiz. Seçimle gelmiş olsak da elbette hatalarımız olacaktır. Halkın yararına olmayan işlere tenezzül etmiş olabiliriz. Basın bu noktada iyi ve doğru bir denetim yaparsa o zaman bize müfettiş gelmesine gerek yok. Zaten basın bu noktada elbette kamuoyu yararına kendi denetimini yapmış olacaktır. Burada çok zor bir dönem oldu" dedi.
"Basın özgürlüğü olmadığı için bugünkü ekonomik sıkıntılarla karşı karşıyayız"
Türkiye`nin dünyada ki basın özgürlüğü sıralamasında çok gerilerde olduğunu belirten Başkan Gökhan; "Çok zaman başımıza geldi. Metin Göktepe`nin öldürülmesinin yıl dönümü. Aynı şekilde Çanakkale`de rahmetli Cemal Oral`a yapılan saldırı kaynadı ve gitti. Cemal Oral darp edildiği ile kaldı. Yine Uğur Mumcu katledildi. Buna benzer birçok konuda maalesef şiddet gören, dışlanan, aşağılanan gazetecileri teker teker en azından isimlerini bilmesek de bugünün anısına saygıyla anmak istiyorum. Bazı istatistikleri de dikkate almamız lazım. 2021 yılında dünya basın özgürlüğü endeksinde 180 ülke arasında maalesef 153`üncü sırada olduğumuz bilgisi var. Türkiye`ye bu yakışmıyor. Bu rakamlar olduğu için bugünkü ekonomik sıkıntılarla karşı karşıyayız. Basın, insan, hukuk özgürlüğü olmadan demokrasi olmadan bu krizden çıkabilme olanağımız sıfır. Çünkü güven yok, yanlış, eksik ve taraflı bilgilendirmeler noktasında bu durumlarla karşı karşıyayız. İnternet özgürlük raporunda ise özgür olmayan ülkeler içerisinde yer alıyoruz. Bu yıl cezaevindeki tutuklu gazeteci sayımız 28`den 17`ye düşmüş. Bu 17 kişi içinde üzülmemiz gerekir. Buna rağmen dünyada 6`ıncı sıradayız" dedi.
"Yönetenler halktan korkmadığı müddetçe ülkeler refaha kavuşamaz"
Özgürlüklerin önemli olduğuna ama özellikle basın özgürlüğünün çok önemli olduğuna inandığını ifade eden Başkan Gökhan; "Yine söylüyorum, basının doğru haberleri çekinmeden, hiç kimseden korkmadan kamuoyu ile paylaşmasında yarar var. Yönetenler halktan korkmadığı müddetçe ülkeler refaha kavuşamaz. Kamu kaynakları denen kaynakların yöneticileri olan bizler seçilmiş olsun, atanmış olsun, kamu kaynaklarını ne şekilde kullandığına dair topluma hesap vermek zorundalar. Bunu yaptığımız zaman çok önemli bir aşamaya geçmiş oluruz. Türkiye Cumhuriyeti`nin kaynakları 85 değil 185 milyon insanı refah düzeyinde yaşatmaya uygun kaynaklardır. Yeter ki bu noktada güven verelim" dedi.
(Eren Aşnaz)