Başkan Doğan katılımcılar arasındaydı

BİGA TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan, Türkiye Ekonomi Şurası'na katılım sağladı.

1232

Türkiye Ekonomi Şurası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı M. Fatih Kacır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof.Dr. Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ile 365 Oda ve Borsanın Yönetim Kurulu Başkanlarının katılımları ile TOBB Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Biga Ticaret ve Sanayi Odası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan tarafından temsil edildiği TOBB Türkiye Ekonomi Şurası'nda, 365 Oda ve Borsa tarafından belirlenen özel sektörün sorunları ve çözüm önerileri Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve ilgili bakanlara iletildi.

Doğan; "Çözüm önerilerinin ele alındı"

Türkiye Ekonomi Şurası'na katılım sağlayan Biga TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan, Şura ile ilgili açıklamalarda bulunarak; "Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz ve ekonomiyle ilgili bakanlarımızın katılımıyla TOBB Başkanımız M.Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde yapılan Oda ve Borsalarımızdaki, TOBB Türkiye Sektör Meclislerindeki ve Organize Sanayi Bölgelerindeki tüccar ve sanayicilerimizin karşılaştıkları genel, sektörel ve bölgesel sorunlar ve bu sorunlar ile ilgili çözüm önerilerinin ele alındığı TOBB Türkiye Ekonomi şurasına iştirak ettik. TOBB Türkiye Ekonomi Şurasının ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu; "Ekonomiyi daha sağlam temellere kavuşturacağımıza inanıyoruz"

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu reel sektör firmalarının son dönemde finansmana erişimde büyük zorluklar yaşadığını belirterek, "Özellikle KOBİ kredilerinin reel olarak artmaması, zincirleme etkiyle ülkenin ve sektörlerin tamamına olumsuz yansıyor. Bizler için en önemlisi, bugünkü gibi devletimizi yanımızda görmek. Ekonomide elbette bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Ama enseyi karartmıyor, mücadeleden kesinlikle vazgeçmiyoruz. Hep birlikte ekonomiyi daha sağlam temellere kavuşturacağımıza inanıyoruz. Reel sektör firmalarımız son dönemde finansmana erişimde büyük zorluklar yaşıyor. Özellikle KOBİ kredilerinin reel olarak artmaması, zincirleme etkiyle ülkenin ve sektörlerin tamamına olumsuz yansıyor. Büyümenin bereketi her kesime yansısın istiyorsak, KOBİ'lerimize destek vermeli, uygun finansman imkanlarına ulaşmalarını sağlamalıyız. İkincisi, OECD katılık endeksinde İskandinav ülkeleri dahil en katı iş gücü piyasası bizde. Bundan da herkes muzdarip. Mevzuatımız, daha fazla istihdam sağlayabilecek girişimcileri, adeta bundan caydırır bir halde. Vatandaşlarımızın da daha fazla iş imkanına ulaşmasına, daha çok kazanmasına engel çıkarıyor. İstihdamı cezalandıran değil, ödüllendiren bir yaklaşımla çalışma hayatına bakılmalı" şeklinde konuştu.

"Küresel rekabette ayakta kalmayı başarabiliyoruz"

Yatırımların önünü açabilmek üzere, yatırım yeri sorununun çözülmesini de talep eden Hisarcıklıoğlu,; "Sanayi yatırımlarının ülke yüzölçümü içindeki payı Almanya'da yüzde 4, İtalya'da yüzde 2,8, OECD ortalaması bile yüzde 2,4. Bizde ise sadece binde 3. Sanayimiz, dünyadaki rakiplerinin onda biri kadar alanda faaliyet gösteriyor, buna rağmen küresel rekabette ayakta kalmayı başarabiliyoruz. Sanayi arazilerinin kapasitesinin en az 2 katına çıkarılmasına ilişkin bir master plan hazırlanmalı, arsa alımı ve bina inşaatına ilişkin finansman çözümleri geliştirilmeli. Böylece sanayicimiz kısıtlı sermayesini daha verimli alanlarda yatırım yaparak değerlendirmeli" dedi.
(Gökhan Özkurnaz)

Paylaş