havadurum

Baraj 'dip' seviyesini gördü

Bayramiç'te barajdaki su birikimi dip seviyesini gördü. Yüzde 10'lara yaklaşan doluluk oranı nedeni ile çeşmelerden kötü koku gelirken, Bayramiç Belediye Başkanı Uygun ve CHP'li İl Genel Meclis üyesi Göğüsgeren, su probleminin nedeninin fazla çeltik ekimi olduğunu söyledi.

736

Bayramiç'in içme ve sulama suyu ihtiyacının karşılandığı Bayramiç Barajı'ndaki su seviyesi yüzde 10'lara kadar geriledi. Bayramiç'in içme suyunun karşılandığı depolardaki sudan 'balçık' kokusu geldiği öğrenilirken, sorunun giderilmesi için çalışmalar yapılıyor. Bayramiç halkının içme suyu ihtiyacının karşılandığı Bayramiç Barajı, aynı zamanda, Bayramiç'teki tarımsal üretimde, Ezine Ovası'nda ve "Batak Ovası" olarak bilinen Kumkale Ovası'nın sulama suyunun tedarik edildiği tek su kaynağı. Her yıl 170 bin dönüm alanın suluma ihtiyacının karşılandığı Bayramiç Barajı, son birkaç yıldır su sorunu yaşıyor. Yağışların azalmasının yanında, yoğunluklu olarak Çanakkale Domatesi üretiminin yapıldığı Kumkale Ovası'ndaki çeltik üretiminin artması su sorununa neden oluyor. Bayramiç'te yaşanan su sorununu Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun ve CHP Bayramiç İl Genel Meclis üyesi Sadık Göğüsgeren ile konuştuk.

"Sağlık analizi yapıyoruz, ama kokuyu gideremiyoruz"

Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, çeşme sularında koku olduğunu ifade ederek, Bayramiç Barajı'nın dip seviyelere indiğini söyledi. Uygun, "Biz depolarımızı, hem dağdan gelen suyla, hem de Bayramiç Barajı'ndan akan Karamenderes Akarsuyunun su kuyularından pompayla çektiğimiz suyla dolduruyoruz. Bayramiç Barajı'nın suyu çok alt seviyelere indiği için, dipteki balçık kokusu da geliyor. Sularımız da koku var. Sağlık analizini yapıyoruz, bir sıkıntı olmadığı görülüyor, klorunu falan veriyoruz ama kokuyu gideremiyoruz" dedi.

"Su kaynaklarımızı korumalı, çeltik üretimine dikkat etmeliyiz"

Bayramiç Belediye Başkanı Uygun, Çanakkale Valiliği ve Bayramiç Kaymakamlığı'na resmi yazı gönderdiklerini, destek istediklerini belirtti. Barajdaki su seviyesinin yüzde 10 seviyelerine yaklaştığını söyleyen Uygun, su seviyesinin azalmasındaki en önemli etken ise çeltik ekiminin yoğunlaşması olduğunu ifade etti. Uygun, "Geçen yıl da bu seviyelere düşmüştü, ancak böyle bir koku yoktu. Ancak belli ki, yıllar geçtikçe bu sorununu ve devamında kötü kokuyu yaşamaya devam edeceğiz. O nedenle su kaynaklarımızı korumalı, planlı tarımsal üretim yapmalıyız. Özellikle çeltik üretimine dikkat etmemiz gerekiyor" dedi.

"Sezon başında yüzde 82 doluluk oranı vardı"

CHP'li İl Genel Meclis üyesi Sadık Göğüsgeren, Bayramiç Barajı'nın, Bayramiç'in içme suyu ihtiyacı dışında, Çanakkale'nin tarımsal ekonomisinin en önemli üretim merkezleri olan, Bayramiç, Ezine Ovası ve Kumkale Ovası sulamasında da kullanıldığını söyledi. Göğüsgeren, "Çanakkale Domatesi" adıyla ün yapan, Çanakkale'nin en önemli domates üretim merkezlerinden biri olan Kumkale Ovası (Batak Ovası) üzerinde 14 bin dönüm çeltik ekimi olduğunu söyledi. Göğüsgeren, "Fazla çeltik ekiminden kaynaklanan bir su problemi yaşıyoruz. Bu yıl 14 bin dönüm çeltik ekim alanını suladı Bayramiç Barajı. Sezona girdiğimizde de zaten su seviyesi yüzde 82'lerdeydi. Ancak son birkaç yıldır çeltik ekimi işin içine girdiği için su problemi yaşıyoruz" dedi.

"Çeltik üretimi sınırlandırılmalı"

Çeltiğin bölgenin üretimi olmadığını söyleyen Göğüsgeren, "Çok su tükettiği için su kaynağı olarak yetersiz kalıyoruz. Çeltik, ekimi yapanın dışında kimseye faydası yok. Yövmiyeci de çalıştırmıyor, dolayısıyla ekenin dışında kimseye katma değeri yok çeltik ekiminin. Gelecek yıl buna mutlaka önlem alınmalı. Sulama suyumuzdaki problem devam ediyor, bahçeler kurumuyor ama çiftçi sulama yapmakta zorlanıyor. Önümüzdeki sene hem içme suyunun sağlıklı olması açısından, hem de sulama suyunda bölge çiftçisinin rahat etmesi açısından, çeltik ekiminin en azından 8 bin dönümle sınırlandırılması gerekiyor" dedi.

Paylaş