havadurum

Balıkesir'de "Haremlik-Selamlık" festival talebi!

"Balıkesir Sivil Toplum Platformu" adı altında bir araya gelen dinci örgütlenmeler, festival ve konserlerin yasaklanmasını talep ederken, yapılacak etkinliklerde "kız erkek bölümlerinin ayrılmasını" istedi. Bölgedeki 90 örgüt, gerici oluşuma ve taleplerine karşı çıktı.

690
Balıkesir'de laik yaşam anlayışına karşı, "Balıkesir Sivil Toplum Platformu" isimli oluşum, "Festivallerde yapılan yanlışlara dur diyelim" başlıklı gerici bir bildiri yayınladı. Bildiride festivallerin "Türkiye Yüzyılına zarar verdiği" ileri sürülürken, tepki çeken ifadelere yer verildi. Daha önce yangın gerekçesiyle Kazdağı EkoFest'in iptal edildiği Balıkesir'de bu kez Hande Yener Konseri iptal edildi.

Gerici bildirinin ardından Hande Yener yapılmadı
Balıkesir Sivil Toplum Platformu isimli oluşumun yayınladığı gerici bildirinin ardından Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, 9 Temmuz'da gerçekleşecek Hande Yener konserini iptal etti. Bildirinin ve konser yasaklarının ardından Balıkesir yöresinde 90 demokratik kitle örgütü ve siyasi parti ortak bildiri yayınladı.

"Festivaller gençlerimizi isyan ve başkaldırıya yönlendiriyor"
Balıkesir Sivil Toplum Platformu ortak imzası ile "Festivallerde Yapılan Yanlışlara Dur diyelim" başlıklı çağrıda festival ve konserlere izin verilmemesi istenirken, "kız erkek bölümleri ayrılsın", "İçki içilmesin" gibi talepler dile getirildi. Çağrıda, "Bu festivaller gençlerimizi gayri ahlaki haram ilişkilere, sarhoş edici içki ve madde bağımlılığına, isyan ve başkaldırıya yönlendirdiği için Türkiye Yüzyılına zarar vermektedir. Helal yoldan olmayan, sınır tanımaz kutlamaların, şenliklerin, festivallerin yasaklanması ve yapılacak etkinliklerde kız-erkek bölümlerinin ayrılması, içki-madde kullanımının önüne geçilmesi ve ahlak bozucu davranışlara engel olunması" istendi.

"Laiklikten ödün vermeyeceğiz"
Balıkesir ve ilçelerinde bir araya gelen, aralarında kitle ve meslek örgütleri ile siyasi partilerin bulunduğu 90 ayrı demokratik kurum açıklama yayınlayarak gerici girişime tepki gösterdi. 2014'ten bu yana "Haklar" temalı Kazdağı Ekofestivali'nin yasaklanma gerekçesinin şimdi daha anlaşılır olduğu dile getirilen açıklamada, gerici bildirinin AKP-MHP iktidarının laik demokratik düzeni değiştirmeyi hedefleyen politikalarının bir sonucu olduğu ifade edildi. Açıklamada, "İktidar, baskıcı, eril, anti demokratik bir sistemi olanca gücüyle dayatıp, yeni bir toplum yapısı inşa etmeye çalışmaktadır. İktidar yanlısı sözde sivil toplum örgütleri aracılığıyla da bu sistem pekiştirilmek istenmektedir. Temel hak ve özgürlüklerimize müdahale edilerek, yaşam alanlarını savunanlara, basın açıklaması, gösteri ve yürüyüş düzenleyenlere, yazarlara, müzisyenlere, gazetecilere, avukatlara yasaklamalar getirilmekte, gözaltına alınmakta, tutuklanmakta, cezalar yağdırılmaktadır" denildi.

"Vazgeçmeyeceğiz, boyun eğmeyeceğiz"
Gezi savunucularının tutuklanması, Akbelen direnişinden kadınlara ceza verilmesi, basın açıklaması nedeniyle Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği yöneticilerine soruşturma açılması, Merdan Yanardağ'ın tutuklanması, Can Atalay'ın milletvekili seçildiği halde hala serbest bırakılmaması, kadın ve çocuk istismarcılarının ve katillerinin iyi hal gibi uygulamalarla desteklenmesi gibi konulara atıfta bulunulan açıklamada, "iktidarın demokratik hukuk düzenine doğrudan müdahalesidir" denildi.

Açıklamada; "Bizler, temel hak ve özgürlüklerimize sahip çıkarak, Anadolu'nun kadim kültüründe olduğu gibi, kadınlı-erkekli yaşam tarzımızdan ve insan haklarına dayalı evrensel değerlerimizden, yaşamlarımızdan, yaşam alanlarımızdan, festivallerimizden, şenliklerimizden vazgeçmeyeceğiz. İktidarın baskılarına ve şiddetine boyun eğmeyeceğiz" ifadelerine yer verildi.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş