havadurum

Bağımsızlık mücadelesinin 104'ncü yıl dönümü kutlandı

382

Mustafa Kemal Atatürk`ün samsunda başlattığı bağımsızlık mücadelesinin kutlandığı 19 Mayıs Atatürk`ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Çanakkale`de alternatif törenle kutlandı.

Törene Millet İttifakı parti temsilcileri, farklı partilerin temsilcileri ve demokratik kitle örgütleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Gerçekleştirilen tören; CHP Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan ile İYİ Parti Rıdvan Uz, parti temsilcileri ve vatandaşların yoğun katılımıyla Cumhuriyet Meydanı`nda saat 10.15`te coşkuyla kutlandı. Törende siyasi parti temsilcileri ve STK`lar çelenk sundular. Çelenk sunumunun ardından İstiklal Marşı ve saygı duruşunda bulunuldu. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı`nın anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan CHP İl Başkanı Güler Koçer,"19 Mayıs`ı tıpkı Atamızın değerlendirdiği gibi algılamak ve o ruhla, o azimle bu değerlere sahip çıkmamız gerekiyor" dedi.

"Gençlik ve spor bir hareket, bir dinginlik demektir"
19 Mayıs 1919`da Samsun`a çıkan Atatürk, Türk ulusunun bir nevi esaret altından kurtulmasının habercisi olduğunu belirten Başkan Koçer; "Osmanlı Padişahlarının, ekonomi nedir bilmedikleri için, büyük miktarda borca sokup, adeta iflas ettirdikleri (Düyun-u Umumiye) devlet, gırtlağına kadar borca saplanmış ve neredeyse yedi düvel tarafından işgal edilmişti. Bu yüzden, Osmanlı başkentinde Düyun-u Umumiye binası kuruldu. O kadar ki bu borçları 50li yılların başlarına kadar ödedik. Ekonomik bağımlılık, devletin savrulmasına ve yönetilememesine neden oldu. Aynen bugün olduğu gibi. Bu durumu gören ve yaklaşan tehlikeyi fark eden, büyük Atatürk İstanbul`da güvendiği ve sevdiği arkadaşlarıyla uzun görüşmeler yapıp, kurtuluş çaresi aradı. Alınan karar gereği,9. Ordu Müfettişi sıfatıyla 19 Mayıs 1919 da Samsun`a çıkacaktı. Bu, Türk Ulusunun esaretten kurtuluşunun habercisiydi. Ve İstiklal Savaşı`nın, düşünce kalıpları buralarda başladı. Erzurum ve Sivas Kongreleri, ardından TBMM`nin Ankara`da toplanması ve nihayet İstiklal Savaşı`nın kazanılması, bağımsızlığını ilan eden, yeni Türkiye Cumhuriyeti`nin, yabancı uluslarca tanınması süreçleri art-arda geldi. Atatürk, meclisin kuruluş günü olan 23 Nisan`ı da bayram günü ilan ettiği gibi, 19 Mayıs`ı Gençlik ve Spor Bayramı olarak kabul etti. Gençlik ve spor bir hareket, bir dinginlik demektir. Bütün, bu mülahazaların sonucunda 19 Mayıs`ı tıpkı atamızın değerlendirdiği gibi algılamak ve o ruhla, o azimle bu değerlere sahip çıkmamız gerektiği düşüncesiyle hepinize saygılar sunarım" dedi.
(Damla Yeltekin)

Paylaş