havadurum

Azerbaycan vize istiyor mu? Azerbaycan vizesi nasıl alınır?

Resmi adıyla Azerbaycan Cumhuriyeti, Kafkasya’da yer alan ve Güney Kafkasya’nın en büyük yüz ölçümüne sahip olan ülkedir. Azerbaycan’ın Türkiye ile arasında da 17 km’lik bir sınır vardır. Başkenti Bakü olan ülkenin nüfusu ise 2018 sayımına göre 9,898 milyondur. 59 eyalete, 75 şehre ve 9 ekonomik bölüme ayrılmış olan Azerbaycan’ın en büyük şehirleri ise Sumqayıt, Mingeçevir ve Gence’dir. Peki Azerbaycan vize istiyor mu? Kimlik kartıyla Azerbaycan’a gidilir mi? İşte detaylar…

1335

Türkiye ve Azerbaycan arasında imzalanan protokol sayesinde, artık vize ve pasaport işlemleriyle uğraşmadan seyahat edebilirsiniz. Azerbaycan vize istiyor mu sorusunun cevabı hayır! Türkiye’den Azerbaycan’a yapılacak seyahatlerde kimlik kartı yeterli olacak. Bu yazımızda Azerbaycan’a seyahat etmek isteyenler için gerekli bilgileri paylaşıyoruz.

Azerbaycan Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Resmi adıyla Azerbaycan Cumhuriyeti, Kafkasya’da yer alan ve Güney Kafkasya’nın en büyük yüz ölçümüne sahip olan ülkedir. Azerbaycan’ın Türkiye ile arasında da 17 km’lik bir sınır vardır.

Başkenti Bakü olan ülkenin nüfusu ise 2018 sayımına göre 9,898 milyondur. 59 eyalete, 75 şehre ve 9 ekonomik bölüme ayrılmış olan Azerbaycan’ın en büyük şehirleri ise Sumqayıt, Mingeçevir ve Gence’dir.

Azerbaycan’ın para birimi Manat’tır. 1 Manat yaklaşık olarak 0,47 TL’ye denk gelmektedir.

Azerbaycan’ın resmi dili Azericedir. Türkçe ile büyük oranda benzerlik gösteren Azericeyi anlamak ve konuşmak kolaydır. Ayrıca Rusça da yaygın olarak konuşulmaktadır.

Azerbaycan’ın iklimi karasal iklimdir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı geçmektedir. Ortalama sıcaklık yazın 25-30 derece, kışın ise -5 derece civarındadır.

Azerbaycan’ın mutfağı Türk mutfağına çok benzemektedir. Pilav, kebap, dolma, börek, baklava gibi yemekleri bulabilirsiniz. Ayrıca Azerbaycan’ın milli yemeği olan pitiyi de denemelisiniz. Piti, kuzu eti, nohut, patates ve soğan ile hazırlanan bir çorbadır.

Azerbaycan Vizesi Nasıl Alınır?

Azerbaycan vizesi nasıl alınır sorusunun cevabı çok basit. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Azerbaycan Cumhuriyeti vatandaşları, yeni tip çipli kimlik kartlarını kullanarak her iki ülkeye 90 gün kalış süreli vizesiz turistik seyahat gerçekleştirebilecek1. Bu protokol 10 Aralık 2020’de Bakü’de imzalanmış ve 1 Nisan 2021’de itibarıyla yürürlüğe konulmuştur.

Azerbaycan’a Gitmek İçin Gerekli Evraklar

Azerbaycan’a gitmek için gerekli evraklar şunlardır:

Yeni tip çipli kimlik kartı

Giriş-Çıkış Formu

Fotoğraflı ve TC kimlik numaralı bir başka kimlik belgesi (isteğe bağlı)

Türkiye’den çıkışlarında, Azerbaycan vatandaşlarına Türkiye’ye girişlerinde, Türkçe ve Azerice hazırlanmış “Giriş-Çıkış Formu” üzerine giriş ve çıkış damgaları tatbik edilerek verilecek. Her iki ülkenin vatandaşları Türkiye’de ve Azerbaycan’da bulundukları süre içerisinde bu belgeyi yanında taşıyarak ülke giriş-çıkışları sırasında çipli kimlik kartlarıyla birlikte sınır kapılarındaki görevlilere ibraz etmeleri gerekmektedir.

Yeni tip kimlik kartıyla Azerbaycan’a seyahat edecek Türk vatandaşlarına, Azerbaycan’da kimlik kartlarını kaybetmeleri halinde, ülkeye dönüşlerini temin için geçici pasaport müracaatında bulunabilmeleri için yanlarında fotoğraflı ve TC kimlik numaralı bir başka kimlik belgesi daha bulundurması önerilmektedir.

Azerbaycan’ın Vize İstediği/ İstemediği Ülkeler

Azerbaycan 9 ülkenin vatandaşlarına 90 güne kadar vizesiz seyahat imkânı tanımaktadır. Bunlar; Beyaz Rusya, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Rusya, Tacikistan, Türkiye (30 gün) ve Ukrayna’dır.

Ayrıca Azerbaycan’a seyahat etmek isteyen; Diplomatik Pasaport / Hususi Pasaport / Hizmet Pasaportu olan aşağıdaki ülkelerin vatandaşları vizeden muaftır: Avrupa Birliği, Meksika, Vietnam, Bosna Hersek, Çin, Kolombiya, Brezilya, Peru, Sırbistan, Küba, İran, İsrail, Endonezya, Ürdün, Katar, Kuveyt, Libya, Makedonya.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş