havadurum

Ayçiçeğinden sonra çeltikte tehlikede

Yaşanan kuraklık, Trakya'da ayçiçeği üreticisinden sonra çeltik üreticisini de düşündürmeye başladı.

1679
Tüm yurtta olduğu gibi Trakya da kurak yıllarından birini yaşıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Marmara Bölgesi'nin tarım sezonunda yer alan 1 Ekim-31 Temmuz'daki 10 aylık dönemde yağışlar, normaline göre yüzde 21, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 azalma gösterdi. Bu senenin "su/tarım yılı" 10 aylık yağışları Edirne'de yüzde 40'a varan azalma gösterirken, Tekirdağ'da son 60 yılın en düşük yağışı yaşandı. Kuraklık özellikle ayçiçeğinde önemli verim kayıplarına yol açtı. Ülke üretiminin yaklaşık yüzde 50'sinin yapıldığı bölgede üretici kuraklıkla birlikte hedef küçülttü. Tarım ve Orman Bakanlığı 2022 verilerine göre 28 ilde ekimi yapılan çeltiğin yüzde 41'i Edirne'de üretiliyor. Kırklareli'nde üretime yüzde 1,7'lik Tekirdağ'da ise yüzde 1,6'lık katkı sağlanıyor. Sıcak günlerin devam etmesi halinde çeltik üretiminde de söz sahibi Trakya'da üretici ayçiçeğinde yaşadığı akıbetin pirinç üretimine de sirayet edeceğini düşünüyor.

"Aşırı bir kuraklık yaşanıyor"

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, AA muhabirine, bu yaz bölgede aşırı bir kuraklığın yaşandığının üzerinde durdu. Kuraklığın başta ayçiçeğini etkilediğini, geçen yılki rekoltenin yarısının elde edileceği yönünde öngörüsü olduğunu vurgulayan Şaylan, kente 2 aydır neredeyse yağmur düşmediğine işaret etti.

Ayçiçeğinde yaşanan verim kaybının kuraklığa bağlı olarak çeltikte de yaşanacağını düşündüğünü ifade eden Şaylan; "Çeltikte de bir sıkıntı yaşayacağız. Kayalıköy Barajı sıkıntılı, Kırklareli Barajı biraz daha idare edebilir. Diğer yıllara göre seviye çok çok düşük. Kayalıköy Barajından suyun kesilmesi nedeniyle Kırklareli'ne bağlı beldeler ile Edirne'ye bağlı köy ve beldelerde çeltik ekiliyor. Bu çeltiklerde de muhakkak kuraklık çekilecek. Biz aynı zamanda mısır üreticisiyiz de Kırklareli olarak. Mısırda da böyle sıkıntı yaşayacağız" ifadelerini kullandı.

"Üreticiler tabii bundan etkilenecek"

Su olmazsa pirincin olmayacağını dile getiren Şaylan, üreticilerin bundan etkileneceğini dile getirdi. Şaylan "Çeltiğin canı su, su olmazsa zaten pirinç mümkün değil olmaz. Onların da en az 20 gün daha sulanması gerekiyor, sulama olarak baraj suyu kestiğine göre çeltikte büyük bir sıkıntı yaşanacak önümüzdeki yıl. Üreticiler tabi bundan etkilenecek" diye konuştu.
(AA)
Paylaş