havadurum

Avukat Şiddetine Karşı Acil Çağrı: Tek Bir Kayba Daha Tahammülümüz Yok!

Çanakkale Barosu Av. M. Erdal Çam'ın mesleki faaliyetleri nedeniyle katledilmesinin ardından, avukatlara yönelik şiddet olaylarına dikkat çekmek için Türkiye Barolar Birliği ve birçok baro tarafından eş zamanlı basın açıklamaları düzenlendi. Avukatlar protestoya katılarak adalet için sesini yükseltti.

1807

Çanakkale Barosu, 21 Eylül tarihinde görevi başında silahlı bir saldırı sonucunda hayatını kaybeden Denizli Barosu'nun eski başkanlarından Av. Mehmet Erdal Çam için Çanakkale Adliyesi önünde bir basın açıklaması düzenledi. Türkiye genelinde avukatlara yönelik şiddeti protesto etmek amacıyla gerçekleştirilen ortak basın açıklamasına Çanakkale de katıldı. Bu önemli açıklamayı Çanakkale Baro Başkan Yardımcısı Av. Şebnem Çıtak okudu. Çıtak, “Avukatlar; her geçen gün daha fazla öldürme, yaralama, tehdit, hakaret gibi saldırıların mağduru haline geliyor. Bazen sözlü bazen silahlı olan; bazen müvekkilden bazen karşı taraftan kaynaklanan ve bazen yaralama bazen ölümle sonuçlanan bu saldırıların değişmeyen ortak bir yönü var: Avukatların bu saldırılarla karşı karşıya kalmalarının nedeni, yalnızca mesleki faaliyetlerini yerine getirmeleridir. Münferitmiş gibi görülen bu saldırılar, aynı zamanda avukatlık faaliyetine, savunmaya, dolayısıyla adil yargılanma hakkına ve adaletin tesisine yöneliktir” dedi.

“Bu saldırılar adil yargılanma hakkına ve adaletin tesisine yöneliktir”

Avukatların her geçen gün daha fazla öldürme, yaralama, tehdit, hakaret gibi saldırıların mağduru haline geldiklerini belirten Baro Başkan Yardımcısı Çıtak, “Bazen sözlü, bazen silahlı olan, bazen müvekkilden, bazen karşı taraftan kaynaklanan ve bazen yaralama, bazen ölümle sonuçlanan bu saldırıların değişmeyen ortak bir yönü var: Avukatların bu saldırılarla karşı karşıya kalmalarının nedeni, yalnızca mesleki faaliyetlerini yerine getirmeleridir. Münferitmiş gibi görülen bu saldırılar, aynı zamanda avukatlık faaliyetine, savunmaya, dolayısıyla adil yargılanma hakkına ve adaletin tesisine yöneliktir.” diye konuştu.

“Avukat tehdit altındaysa, hak arama özgürlüğü de tehdit altındadır”

Çıtak, “Avukat tehdit altındaysa, hak arama özgürlüğü de tehdit altındadır. Bizler dava dosyalarının tarafı değil, vekiliyiz. Acil talebimiz şudur: Yeni yasama döneminde, Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 104. ve 105. maddeleri uyarınca meclis araştırması açılmalı, konuyla ilgili TBMM araştırma komisyonu kurulmalıdır. Türkiye Barolar Birliğinin Adalet Bakanlığına sunduğu önerilerde yer alan gerekli düzenlemeler acilen hayata geçirilmelidir. Devletin tüm kurumlarında ve yurttaşlarda, avukata yönelik şiddetin engellenmesiyle ilgili farkındalık yaratılmalı ve buna ilişkin somut çalışmalar hayata geçirilmelidir.” ifadelerine yer verdi.

“Tek bir kayba daha tahammülümüz yok”

Çıtak cezasızlık politikalarına değinerek, “Avukata saldırma pervasızlığını gösteren saldırganlar bu cüreti, mesleğin itibarsızlaştırılması çabasından ve cezasızlık politikalarından alıyorlar. İnfaz kanunlarında yapılan değişiklikler, cezasızlık politikalarını daha da derinleştiriyor. Avukata yönelik şiddetle, ciddi bir politika benimsenerek mücadele edilmediği sürece, tekil vakalarda verilen ancak infaz düzenlemeleri nedeniyle göstermelik kalan cezalarla yol alınması mümkün değildir. Tek bir kayba daha tahammülümüz yok! 180 bin avukat, Barolarımız ve Türkiye Barolar Birliği olarak; avukata yönelik şiddetin normalleşmesine izin vermeyecek, onurla ve asla vazgeçmeden ortak mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

“Acil taleplerimiz karşılansın”

Avukatların talep ve önerilerinin bir an evvel karşılanmasının önemine değinen Çıtak, “Avukatlar için olduğu kadar yurttaşların savunma hakları için de zorunludur. Çünkü avukata yönelik saldırı, yurttaşın savunma hakkına yönelik saldırıdır. Yeni yasama döneminde, Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 104. ve 105. maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmalı, konuyla ilgili TBMM araştırma komisyonu kurulmalıdır. Türkiye Barolar Birliğinin Adalet Bakanlığına sunduğu önerilerde yer alan gerekli düzenlemeler acilen hayata geçirilmelidir. Devletin tüm kurumlarında ve yurttaşlarda, avukata yönelik şiddetin engellenmesiyle ilgili farkındalık yaratılmalı ve buna ilişkin somut çalışmalar hayata geçirilmelidir” diye belirtti. (Damla Yeltekin)

Paylaş