Atikhisar Barajı’nın doluluk oranı azalıyor mu?

Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, Atikhisar Barajı'nın kent için hayati öneme sahip olduğunu ifade ederek, "Önümüzdeki dönemde yağışın az düşmesi ve kuraklığın devam etmesi halinde kritik bir sorunla karşı karşıya kalırız" dedi.

2826

Yağışların yetersiz olması ve kuraklık nedeniyle barajlar kritik seviyelere geriledi. Temiz su rezervleri alarm verirken önümüzdeki günlerde artacak olan hava sıcaklığı nedeniyle vatandaş endişeli. Uzmanlar, yurttaşları sıcak hava ve su tasarrufu konusunda uyarıyor. Çanakkale'nin tek içme ve kullanma suyunu karşılayan Atikhisar Barajı'nın doluluk oranı ise yüzde 43,5. Geçtiğimiz aylarda kuraklık nedeniyle barajda su miktarının iyice azalması üzerine harekete geçen Çanakkale Belediyesi, Encümen kararıyla kentte su kullanımıyla ilgili bazı yasaklar almıştı. Afrika sıcaklarının ardından barajın durumuyla ilgili bilgi veren Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay; içme suyu açısından bir problem olmadığını dile getirdi.

"Kontrol halkımızda"
Atikhisar Barajı'nın doluluk oranı yüzde 43,5 olduğuna dikkat çeken Mutluay, "Şuanda kentin kullanma ve ihtiyaç suyu açısından ciddi bir sorun yok. Sonbahar ve kış dönemlerinde yeterli yağışı alamazsak ve Atikhisar Barajı'nın su seviyesi düşmeye devam ederse; önümüzdeki yıl ciddi bir sorunla karşı karşıya kalabiliriz. Belediye Encümeni'nin kararıyla almış olduğumuz kısıtlamalara devam ediyoruz. Kontrol halkımızda. Halkımızı tasarruflu su kullanmaya, tasarruflu su kullanmaya davet ediyoruz. Önümüzdeki dönemde yağışın az düşmesi ve kuraklığın devam etmesi halinde kritik bir sorunla karşı karşıya kalırız" dedi.

"DSİ tarımsal alanda kısıtlama tedbirleri aldı"
Mutluay Atikhisar Barajı'nın aynı zamanda tarımsal faaliyetlerde de kullanıldığını hatırlatarak, "43,5'lik su oranı içme suyu açısında ciddi bir sorun oluşturmuyor. Ancak Atikhisar aynı zamanda tarımsal amaçla kullanılan da bir baraj. Bununla ilgili Devlet Su İşleri kısıtlama tedbirleri kararı aldı. Meyvelik alanlara ve yonca gibi sabit tesislere su veriyor. Bir yıllık bitkilerin su ihtiyacını karşılamıyor. Tarımsal kullanımla ilgili bir kritiklik söz konusu. Ancak kentin içme suyu kullanma açısından kritiklik söz konusu değil" sözlerine yer verdi.

Paylaş