havadurum

Asırlık tariflerle Çanakkale mutfağı!

Çanakkale’de çeşitli etkinliklerle kutlanan ‘Türk Mutfağı Haftası’nda şehrin zengin mutfak kültürü, pek çok paydaşın desteğiyle, geniş kitlelere sunuluyor.

716

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayımlanan ‘Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı’ kitabından hareketle hayata geçirilen ‘Türk Mutfağı Haftası’, 2022 senesinden bu yana ülke çapında çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor. Çanakkale’de de Valilik himayesinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda şehrin yöresel tatları tanıtılarak, halk ile buluşturuluyor.

22-23 Mayıs tarihleri arasında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü önünde düzenlenen etkinlikler ile yöresel lezzetler, Çanakkalelilere sunuldu. SKAL International Troy sponsorluğunda ve Çanakkale Yıldız Aşçılar ve Pastacılar Derneği’nin öncülüğünde ‘Yağlı Buğday Çorbası’ ile İÇDAŞ sponsorluğunda paylaşma kültürünün önemli temsilcisi olan pişi dağıtımının yanı sıra; Biga’nın Işıkeli Köyünden gelen Cemil Usta tarafından nohut kahvesi ikramında bulunuldu. Etkinlikte ayrıca; Yeşilay standı kurulurken, Çanakkale Belediyesi Tohum Sandığı, ata tohumlarının dağıtımını gerçekleştirdi.

Nohut Kahvesi

Nohut Kahvesi, bundan tam 106 sene önce, Birinci Dünya Savaşı esnasında kahve ticaretinin olmamasıyla üretilmeye başlandı. Zaman içerisinde unutulmaya yüz tutsa da Çanakkale’nin Biga ilçesinde yaşatılmaya devam ediliyor.

Biga’nın Işıkeli Köyünde nohut kahvesi yapan ailenin üçüncü kuşağından olan Cemil Kısa, yerli nohutları fırında kavurduktan sonra öğütüyor. Kısa, öğütme işleminin akabinde pişirmeye hazır hale gelen nohut kahvesine, bir adet küp şeker ve karbonat ekliyor. Kısa; geçtiğimiz sene Biga Kaymakamlığı, Biga Belediyesi, Biga Ticaret ve Sanayi Odası ve Biga Ziraat Odası Başkanlığının girişimleriyle tescillenen nohut kahvesini, paketleyerek ‘Cemil Usta’ etiketiyle yöresel ve online platformlardan satışa sunuyor. Kahvenin tarihçesine değinen Kısa, “Birinci Dünya Savaşında kahvenin ithal edilemediği o zor zamanlarda, bizim halkımız da nohudu denemiş. Nohudu kahve gibi kavurup, çekmişler ve nohut kahvesi içmişler. Çok güzel olmuş, günümüzde bile hala tutuyor. İnanılmaz bir ilgi var nohut kahvesine… Çok da güzel bir ürün çünkü doğaldır. Zararlı hiçbir şeyi yok, tamamen nohuttan yapılan bir kahve.” dedi.

Talepleri bekliyorlar


Coğrafi işaret alınmasıyla beraber, nohut kahvesine olan ilginin yükseldiğini ifade eden Kısa “Biz talepleri bekliyoruz artık. Bölgemizde birçok yere, marketlere veriyoruz. Aynı zamanda internet üzerinde satışlarımız da çok yoğun. Marketlerden talep bekliyoruz, yetiştireceğimize inanıyorum.” şeklinde konuştu. Işıkeli Nohut Kahvesinin Türkiye’de tek olduğunu aktaran Kısa, “Biz isim olarak patentimizi de aldık, üzerinde çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Arkamızdan gelip yapmak isteyen tabii ki de çok ama şu an sadece biz varız. “ dedi.

Devam eden gelenek: dördüncü kuşağa da aktarılacak…


3 nesildir nohut kahvesi yaptıklarını söyleyen Kısa, “Dedemizden babamıza geçen bir gelenek… Biz dördüncü kuşağa aktarmayı da düşünüyoruz. Bizim dönemimizde çok ön plana çıktı. Üstüne çalışmamız, işi büyütmemiz, paketleme yapmamızla… Köylülerin veya eski dedelerimizn yaptığı gibi değil, üstüne koyarak, daha modern nasıl yapabileceğimiz üzerine çok çalışarak bu noktalara geldik. “ ifadelerine yer verdi.

Cemil Kısa, tarihimizden gelen nohut kahvesi geleneğini devam ettirerek, dışarıya açılmak istiyor.

‘Yağlı buğday çorbası’

‘Yağlı Buğday Çorbası’nı tanıtan Çanakkale Yıldız Aşçılar ve Pastacılar Derneği Osman Demirci, “Türk Mutfağı Haftası dolayısıyla bugün burada olmak bizim için gerçekten büyük bir mutluluk çünkü halkımıza ürünlerimizi tanıyoruz. Pişimiz ve yağlı buğday çorbamız var. İnanın bugün çorbayı deneyen Çanakkale halkımız, gelip bir daha alıyorlar. Çok mutlu oldular. Biz geçmiş yıllarda İstanbul’da Ankara’da İzmir’de Antalya’da, önemli fuarlarda çorbamızı tanıttık. Farklı illerden talepler de var. İstanbul’da Çanakkale günleri yaptık, bütün lezzetlerimizi sunduk. İnşallah tekrar yapmak nasip olur. Keşkek ikramımız da olacak. Keşkek, Anadolu’da bolca yapılan bir yemek ama her keşkeğin yapılışı farklı. Bizim Çanakkalemizin keşkeğinin bir başka tadı var.” şeklinde konuştu.

“Çanakkale, gastronomi açısından hak ettiği yerde değil”

Etkinlikte yer alan Çanakkale Gastronomi Derneği Başkanı Kubilay Özben ise, “Çanakkale olarak herkesten daha fazla ihtiyacımız var tanıtıma… Çünkü biz Gastronomi açısından hak ettiği yerde olmayan bir kentiz. Ve dolayısıyla diğer bölgelerde nasıl yapılıyorsa bizim daha fazlasını, daha iyisini yapmamız gerekiyor. Bu açıdan Türk Mutfağı Haftası’nda da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz etkinlik düzenledi. Paneller var, birtakım organizasyonlar var. Çanakkale mutfağı için her zaman daha iyi olması gerekir diye düşünüyorum. Yağlı buğday çorbası, Çanakkale Savaşları sırasında tanınan bir çorbamız. Nohut kahvesi ikramı var, Türkiye’de çok önemli bir noktada. Aslında bu bir kahve değil, bir içecek çünkü kahve, kahve ağacından olur. Birinci ve İkinci Dünya savaşı sırasında ülkeye kahve gelmediği için halkın ve yörenin kendi imkanlarıyla ürettiği bir kahvedir bu. Bir de pişi ikramı var, keşkek ikramı da olacak.” ifadelerini kullandı.

Binanın önüne kurulan sergide ise Çanakkale’nin coğrafi işaretli 15 ürününün fotoğrafları ve tanıtım bülteni yer aldı. 15 ürünün biri halı iken, kalan 14’ü şehrin mutfağından ögeler oldu. Bayramiç Beyazı ve Ezine Peyniri, hem Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan hem de AB tarafından tescil alırken, Sakız Baklası ve Eceabat Susamı da başvurusu yapılıp, tescil aşamasında bekliyor.

‘Çanakkale Kahvaltısı' yaptılar

Öte yandan ‘Türk Mutfağı Haftası’ etkinlikleri, Çanakkale’nin yöresel tatlarının katılımcılara tanıtıldığı kahvaltı programı ile başlamıştı. Anadolu Hamidiye Tabyası’nda bulunan Revgan Restoranı’nda gerçekleştirilen ve il protokolü ile sektör temsilcilerinin katıldığı kahvaltı etkinliğinde; Ezine'den peynir, Geyikli'den nohut ekmeği ve üretimi tamamen Çanakkale'de gerçekleşen zeytin, bal, kaymak, salça ve daha nice ürünün yer aldığı ‘Çanakkale Kahvaltısı' sofrası kurulmuştu. İl Kültür ve Turizm Müdürü E. Çağman Esirgemez, hafta kapsamında hem yerel ürünleri öne çıkarmak istediklerini hem de coğrafi işaretli ürünleri önce Çanakkale’ye ardından da Türkiye’ye tanıtmak istediklerini aktarmıştı.

Şehir mutfağı için önemli panel yarın Troya’da


Troya Müzesi’nde 24 Mayıs Cuma günü saat 14.00’te ‘Geçmişten Günümüze Çanakkale Mutfağı’ düzenlenecek olan panelin moderatörlüğünü Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük yaparken; Çanakkale Gastronomi Derneği Başkanı Kubilay Özben, ÇOMÜ Turizm Fakültesi Dekan Yrd. Doç. Dr. İlker Türkeri, Yıldız Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Osman Demirci, CARNE Restaurant Şefi Ramazan Ertürk konuşmacı olarak katılacak.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş