Artrit farkındalığı ve erken tanının önemi

Dünya genelinde 1.7 milyar insanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen artrit, eklemlerde iltihaplanma ve ağrıya yol açan önemli bir kas ve iskelet sistemi hastalığıdır. Romatoloji Uzmanı Dr. Nedim Kaban, erken tanının tedavi başarısını artırdığını vurguluyor.

155

Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Romatoloji Uzmanı Dr. Nedim Kaban, 12 Ekim Dünya Artrit Günü vesilesiyle artrit ve kas-iskelet sistemi hastalıklarına dikkat çekti. Dünya genelinde 1.7 milyar kişinin yaşam kalitesini düşüren bu hastalık, eklemlerde ağrı, kızarıklık, ısı artışı, şişlik ve hareket kısıtlılığı gibi belirtilerle ortaya çıkıyor.

Dr. Kaban, eklem iltihaplanması ya da eklem romatizması olarak bilinen artritin birçok alt tipi olduğunu belirterek, "Romatoid artrit ve spondilit artrit en sık görülen tiplerdir. Diğer bağ dokusu iltihapları daha nadir görülür" dedi. Artritin genellikle sinsi başladığını ifade eden Kaban, enfeksiyonla birlikte daha belirgin hale gelebileceğini ve eklemlerde şişme, ağrı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini söyledi.

Erken tanının önemine dikkat çeken Dr. Kaban, "Artrit tedavisinde ne kadar erken müdahale edilirse, tedavi başarısı o kadar artar" diye ekledi. Her yıl 12 Ekim'de kutlanan Dünya Artrit Günü, bu önemli sağlık sorununa farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş