M.Ö. 5 bin yıllarından M.S. 11. yüzyıla kadar yerleşim gören höyük, M.S. 5.-6. yüzyıllar arasında Roma köyü olarak kullanılmış ve daha sonra Bizans nekropülü olarak ömrünü tamamlamıştır. 1932 yılından beri kazı çalışmalarının yürütüldüğü Arslantepe Malatya’nın en önemli arkeolojik alanı olarak kabul edilmektedir ve 2011 yılında açık hava müzesine dönüştürülüp ziyarete açılmıştır.
Höyükte yapılan kazılar sonucunda M.Ö. 3 bin 300-3 bin yıllarına ait “dünyada bilinen en eski kerpiç saray”, M.Ö. 3 bin 600-3 bin 500 yıllarına ait bir tapınak, 2 bini aşkın mühür baskısı, koridor bezemeleri, kral mezarı ve “dünyada bilinen en eski 9 kılıç, 12 mızrak ucu” ile daha pek çok eser ortaya çıkarılmıştır.
Müze girişine 1900-1932’li yıllarda bulunup Ankara’ya götürülmüş olan Malatya Kralı Tarhunza ile 2 aslan heykeli ve duvar kabartmalarının aynı malzemeden yapılmış birebir kopyaları yerleştirilmiştir. Ziyaretçiler kazı alanındaki kerpiç saray ile duvar bezemeleri ve diğer kalıntıları görebilmektedir. Arslantepe’de koruma ve sergileme olanağı bulunmayan buluntular Malatya Müzesi’nde sergilenmektedir.
(ERHAN TAYLAN)En iyi site deneyimi sağlamak için 🍪 çerezlerden faydalanıyoruz. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.