Arabuluculuk ile Komşuluk Anlaşmazlıkları da Çözüm Buluyor
Arabuluculuk sistemi taraflar arasındaki uyuşmazlıkların mahkeme öncesinde çözümü için genişletildi. adli yıl döneminde günlük ortalama 300 olan dosya sayısının yeni dönemde 500 olması bekleniyor.
İş, ticari ve tüketici uyuşmazlıklarında dava şartı olan arabuluculuk sistemine, yeni adli yılın başladığı 1 Eylül'den itibaren uygulanmak üzere kira, kat mülkiyeti, komşuluk hukuku ve ortaklığın giderilmesi davaları da eklendi. Arabuluculuk kapsamının genişlemesinin, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarındaki iş yoğunluğunu artırmasının, mahkemelerdeki iş yükünü azaltması bekleniyor. AA muhabirinin elde ettiği bilgilere göre İstanbul Adalet Sarayı'nda 11'i zabıt katibi 13 kişinin görevli olduğu Arabuluculuk Merkezi'nde bir önceki adli yıl döneminde günlük ortalama 300 olan dosya sayısının yeni adli yılın başlayacağı 1 Eylül itibariyle 500'e çıkması öngörülüyor. Bürodaki arabuluculuk başvuru formunu dolduran vatandaşların dosyasını işleme koyan görevliler, kayıtlı 2 bini aşkın arabulucuya dosyaları atayacak.
Arabuluculuk ile anlaşmazlıkların daha hızlı ve etkili çözüm bekleniyor
Arabuluculuk sistemi, uyuşmazlıkların mahkeme öncesi çözümünü hedefleyerek iş, ticari, tüketici, kira, kat mülkiyeti, komşuluk hukuku ve ortaklığın giderilmesi gibi yeni alanları da kapsayacak şekilde genişletildi. Bu adımın, hukukçulara göre mahkemelerin iş yükünü hafifleteceği belirtiliyor. Arabuluculuk, anlaşmazlıkların daha hızlı ve etkili bir şekilde çözülmesine yardımcı olurken, mahkeme süreçlerine olan yükü azaltmayı amaçlıyor.
kira, kat mülkiyeti, komşuluk hukuku...
Arabuluculuk uygulamasının kapsamının genişlemesiyle birlikte adliyelerdeki arabuluculuk bürolarında iş yoğunluğunun artması bekleniyor. İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan Arabuluculuk Merkezi'nde geçen dönemdeki günlük ortalama 300 dosya sayısının, yeni adli yılın başlamasıyla birlikte 500'e çıkması öngörülüyor. Özellikle kira, kat mülkiyeti, komşuluk hukuku ve ortaklığın giderilmesi davaları arabuluculuk kapsamına alındı.
"Zaman ve maliyet yönünden daha sürdürülebilir"
Arabuluculuk, tarafların anlaşmazlıklarını mahkeme sürecine girmeden çözmesini hedeflerken, özellikle kira, komşuluk, taşınmaz devri gibi konularda daha hızlı sonuç alınmasına olanak sağlıyor. Bu sistem, tarafların birbirini anlamasını ve empati kurmasını kolaylaştırarak anlaşmazlıkların adil ve uzlaşmacı bir şekilde çözülmesini destekliyor. Özellikle kira ilişkileri gibi alanlarda arabuluculuk süreci, kiracılar ve mülk sahipleri arasında uzlaşı sağlama konusunda önemli bir araç olarak görülüyor. Arabuluculuk sistemi, mahkeme süreçlerinin zaman ve maliyet yönünden daha sürdürülebilir hale gelmesine katkı sağlıyor.
(AA)