Apostil nedir, hangi belgelerde gerekli, nasıl alınır? Yurt dışında kullanılacak resmi belgelerin onaylanması için apostil işlemi nasıl yapılır? Lahey Anlaşması’na üye ülkeler arasında geçerli olan apostil kuralları nelerdir? Türkiye’de apostil veren makamlar hangileridir? İşte apostil hakkında bilmeniz gerekenler…
Apostil, bir ülkede düzenlenen resmi belgelerin başka bir ülkede de yasal olarak kullanılabilmesi için o belgenin gerçekliğinin tasdik edildiği bir onay işlemidir. Apostil kuralları 5 Ekim 1961 yılında Lahey Anlaşması’nda belirlenmiştir. Apostil, Lahey Konferansı’na üye veya taraf olan ülkeler arasında geçerlidir.
Apostil, bir belgenin içeriğini veya hukuki sonuçlarını değil, sadece gerçekliğini onaylar. Bu nedenle, apostilli bir belge otomatik olarak diğer ülkelerde infaz edilemez. Örneğin, yurt dışında boşanan kişiler boşanma kararına apostil şerhi koydurdukları zaman Türkiye’de de boşanmış sayılmazlar. Türkiye’de bunun için tanıma – tenfiz prosedürü takip etmeleri gerekir.
Apostil, yurt dışında kullanılacak resmi belgeler için gerekli olabilir. Bu belgeler şunları içerebilir:
Apostil gerektiren belgelerin listesi tam olarak verilemez. Çünkü bu konuda her ülkenin kendi yasal düzenlemesi ve isteği vardır. Bu nedenle, apostil gerekip gerekmediğini öğrenmek için ilgili ülkenin konsolosluğu veya büyükelçiliği ile iletişime geçmek gerekir.
Apostil nasıl alınır sorusunun cevabı her ülke için farklı olabilir. Her ülke kendi içinde apostil veren makamı veya kuruluşu belirler. Türkiye’de apostil nasıl alınır denildiği zaman idari belgelerle adli belgeler arasında farklılık ortaya çıkar.
Apostil işlemi için gerekli evraklar ve ücretler de her ülke ve her belge için farklı olabilir. Bu nedenle, apostil işlemine başlamadan önce ilgili makamdan detaylı bilgi almak önemlidir.(Nilay Günay)