havadurum

Ali Taha Koç Turkcell’in Yeni Genel Müdürü Oldu! Cumhurbaşkanlığı’ndan Turkcell’e Transfer Ali Taha Koç Kimdir?

Turkcell, Türkiye’nin en büyük telekomünikasyon şirketlerinden biri. Turkcell, son dönemde yönetim kadrosunda yaşadığı değişikliklerle gündeme geldi. Turkcell’in yeni genel müdürü, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi eski Başkanı Ali Taha Koç oldu. Peki, Ali Taha Koç kimdir? Neden Turkcell’in genel müdürü seçildi? Turkcell’de yaşanan yönetim krizi ne anlama geliyor? Turkcell’in yeni genel müdürü Ali Taha Koç hakkında bilgi almak için yazımızı okuyun.

2572

Turkcell, Türkiye’nin en büyük telekomünikasyon şirketlerinden biri olarak faaliyet gösteriyor. Turkcell, son dönemde yönetim kadrosunda yaşadığı değişikliklerle gündeme geldi. Turkcell’in yeni genel müdürü, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi eski Başkanı Ali Taha Koç oldu. Peki, Ali Taha Koç kimdir? Neden Turkcell’in genel müdürü seçildi? Turkcell’de yaşanan yönetim krizi ne anlama geliyor? Turkcell’in yeni genel müdürü Ali Taha Koç hakkında bilgi almak için yazımızı okuyun.

Ali Taha Koç Kimdir?

Ali Taha Koç, 1984 yılında İstanbul’da doğdu. Yahudi bir ailede büyüyen Koç, Musevi Lisesi’nde eğitim gördü. Daha sonra Yeditepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bölümü’nden mezun oldu. İsrail’deki üniversiteleri ve araştırma enstitülerini tanımak için Sohnut’un yaz stajı programına katıldı. Kudüs İbrani Üniversitesi’nde ve Reichman Üniversitesi’nde araştırma merkezlerinde çalıştı. Tel Aviv Üniversitesi Güvenlik Bilimleri’nde yüksek lisans ve doktora yaptı.

Koç, ABD’de Intel şirketinde AR-GE mühendisi olarak çalışmaya başladı. Bu sürede 61 patent geliştiren Koç’un 23 bilimsel makalesi yayımlandı. Uluslararası projeler geliştirip yöneten Koç, 2013’te en çok patent üreten ve ödül alan 10 mühendisten biri oldu.

Türkiye’ye 2014’te dönen Koç, Başbakanlık Başmüşaviri olarak göreve başladı. Aynı yıl Cumhurbaşkanlığı Bilgi Teknolojileri Başkanlığı’na atanan Koç, eş zamanlı olarak tüm bakanlıklardan ve güvenlik birimlerinden bilgi akışını sağlayan Cumhurbaşkanlığı Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi’nin kurulum sürecini yönetti3. 2018’de Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı’na atanan Ali Taha Koç, aynı zamanda TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Koç, “Atatürk’ten Erdoğan’a Türk Ders Kitaplarının Evrimi” isimli bir kitap da yazdı.

Koç, mezun olduğu Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde yüksek lisans ve doktora dersleri veriyor. Lisanslı bir pilot olan ve çok iyi derecede İngilizce bilen Koç, evli ve bir çocuk babası.

Neden Turkcell’in Genel Müdürü Seçildi?

Turkcell, dört yıldır genel müdür olarak görev yapan Murat Erkan’ın, 11 Eylül 2023 tarihinden geçerli olmak üzere görevinden ayrıldığını duyurdu. Erkan’ın yerine 14 Eylül’de genel müdür yardımcısı Bülent Aksu atandı; ancak Aksu da yaklaşık 10 gün sonra görevden alındı. Turkcell’de yaşanan bu yönetim krizi, şirketin hisse performansını da olumsuz etkiledi.

Turkcell’in yeni genel müdürü Ali Taha Koç, Cumhurbaşkanlığı’ndan Turkcell’e transfer oldu. Koç’un ataması, Turkcell Yönetim Kurulu kararıyla 13 Ekim 2023 tarihinde onaylandı. Koç’un Turkcell’in genel müdürü seçilmesinin nedenleri arasında şunlar sayılabilir:

Koç, telekomünikasyon sektörüne hakim bir isim. Koç, ABD’de Intel şirketinde AR-GE mühendisi olarak çalıştı ve 61 patent geliştirdi.

Ayrıca TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

Koç, dijital dönüşüm alanında uzman bir isim. Koç, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı görevini yürüttü ve Türkiye’nin dijital altyapısının geliştirilmesine katkı sağladı.

Koç, siyasi bağlantıları güçlü bir isim. Koç, AKP’li eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un oğlu. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı’nda çeşitli görevler üstlendi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın çalışma arkadaşlarından biri oldu.

(Haber Merkezi)

Paylaş