Alan kılavuzluğu sona erdi…

TUREB (Türkiye Turist Rehberleri Birliği), alan kılavuzlarının görevinin 1 Ağustos itibariyle sona erdiğini ve artık Tarihi Alan’da yalnızca profesyonel turist rehberlerinin anlatım yapacağını duyurdu.

773

TUREB, alan kılavuzlarının görevine 1 Ağustos itibariyle son verildiğini ve tarihi alanlarda artık sadece profesyonel turist rehberlerinin görev yapacağını duyurdu. Çanakkale OLAY Gazetesi’nden Sevi Gözay Uğurlu’nun haberin göre; Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’nda görev yapan 206 alan kılavuzunun faaliyeti iptal edildi. Konuya ilişkin resmi internet sitesinden açıklamada bulunan TUREB Yönetim Kurulu, “2005 senesinde alan kılavuzluğu gündeme geldiği andan itibaren Rehber Meslek Kuruluşları olarak kanunun bizi yakından ilgilendiren kısmı ile ilgili girişimlerde bulunmaya başladık. Baştan bildirelim, biz alan kılavuzluğu ile değil alan kılavuzlarının rehberlik mesleğini icra etmesine karşı mücadele yürüttük. Yoksa alan kılavuzluğu, tüm dünyada yapıldığı gibi Milli Parklar, Doğal Alanlarda ‘koruculuk’ , ‘kılavuzluk’ şeklinde icra edilmektedir. Bizde de, bu sınırlar içinde faaliyet göstermeleri tabidir.” diyerek, alan kılavuzluğunun sınırlarını ifade etti.

1 Ağustos’a kadar süre verilmişti

Kurul, hukuki süreci şu şekilde özetledi: “2012 senesinde 6326 sayılı meslek yasamızın çıkması sonucu 2013’te kuruluşu tamamlanan TUREB önderliğinde, meslek kuruluşlarımızın konu ile ilgili girişimleri daha organize olmuştur. Bu dönemde, önce yerel mahkemeye dava açılmış, Kılavuzların rehberlik faaliyeti yaptıkları ve bunun 6326 sayılı yasaya aykırı bir durum olduğu tespitinde bulunulmuştur. Karşı taraf kararı üst mahkemeye taşımıştır. Akabinde, Danıştay, yerel mahkemenin kararını onamıştır. Buna rağmen, farklı biçimde, aynı faaliyet devam edince, Anayasa Mahkemesine başvurulmuş ve Anayasa Mahkemesi’nin ve Danıştay’ın kararının esas olduğunu, farklı biçimlerde de olsa değiştirilemeyeceğine karar vermiş, bu durumun düzeltilmesi için ilgili mercilere bu yılın 1 Ağustos 2024 tarihine kadar süre verilmiştir. 2024’ün Ağustos ayı başına kadar düzeltme olmazsa Kılavuzluk faaliyeti iptal edilecek denmiştir.”

Zaman doldu…

Süreç içerisinde gerekli düzeltilmelerinin yapılmaması neticesinde 1 Ağustos itibarıyla alan kılavuzluğunun artık sona erdiğini ve Tarihi Alan’da yalnızca profesyonel turist rehberlerinin anlatım yapabileceğini aktaran Kurul, “Bu konuda çaba gösteren tüm geçmiş Oda ve TUREB Başkanları, Yönetim Kurulu Üyeleri ile mevcut tüm yöneticilerimize, başta ÇARO Yönetim Kuruluna teşekkür ederiz.” dedi.

Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO) tarafından organize edilecek

Sonraki sürece ilişkin de bilgi veren Kurul, “Şimdi ise, özellikle, tüm odalarımız, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı bölgesinde herhangi bir aksaklığın, boşluğun olmaması için birlikteliğini ve dayanışmasını sürdürmeye devam etmelidir. Bu sürecin koordinatörlüğü Bakanlığımız ve Tarihi Alan Başkanlığımız ile uyum içerisinde ÇARO tarafından yapılacaktır. Odalarımızın ve odalarımıza üye meslektaşlarımızın Tarihi Savaş Alanları konusunun da ÇARO tarafından organize edilecek eğitim faaliyetlerine katkı vereceklerine ve bu tarihi alanımızı layıkıyla anlatmaya devam edeceklerine inanıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Alan Kılavuzları destek çağrısında bulunmuşlardı

Çanakkale Tarihi Alan’da görev yapan alan kılavuzları, geçtiğimiz ay, Alan Kılavuzluğu Kanunu’nun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesine tepki göstermek için Çanakkale Merkez’deki İskele Meydanı’nda basın açıklamasında bulunmuştu. Yaklaşık 20 senedir bu mesleği yaptıklarını söyleyen alan kılavuzları, TBMM tatil döneminde girmeden yasadaki gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep etmiş ve siyasilerden destek beklediklerini söylemişlerdi.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş