havadurum

“Termik santral tehlikesinin farkına varın”

Çanakkale Çevre Platformu üyeleri, Lapseki ilçesine kurulmak istenen termik santral nedeniyle harekete geçti. Lapseki’nin yanı sıra Çanakkale’nin de ölüm fermanı olarak nitelendirilen termik santralin kurulmaması içi mücadele edecek olan çevreciler, ÇED’in alınması halinde ise dava açarak konuyu yargıya taşıyacak.

759
Lapseki’ye yeni bir termik santral kuruluyor Kaptan Demir Çelik End. Tic. A.Ş. tarafından Lapseki İlçesi sınırları içerisinde; 1320 MWe (2X660MWe) / 1380 MWm / 2926 MWt kurulu gücünde “Lapseki Enerji Santralı, Limanı, Kül Depolama Sahası ve Derin Deniz Deşarjı Projesi”nin yapılması için ÇED süreci başlatıldı Faaliyet alanının; Çanakkale İli’ne kuşuçuşu yaklaşık 44.6 km mesafede, Lapseki İlçesi’ne ise kuşuçuşu yaklaşık 14 km mesafede yer alan Alpagut Köyü sahilinde yer alacağı bildirildi.
 
Yaratacağı olumsuzluklar itibarıyla başta Lapseki olmak üzere Çanakkale halkı içinde büyük bir tehlike oluşturan ve Kazdağlarını yakından etkileyecek olan termik santralin kurulmaması için harekete geçildi. Çevre duyarlılığı içerisinde olan vatandaşların da “Yeter artık yaşam kaynaklarımızdan elinizi çekin, sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyoruz. Ölmek istemiyoruz. Defolun gidin” diyerek tepki gösterdiği termik santralin kurulmaması için çevreciler olarak gerekli girişimlere başladıklarını belirten Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, ölüm fermanı olarak nitelendirilen termik santralin kurulmaması için mücadele edeceklerini ve ÇED’in alınması durumunda da dava açarak konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi. Termik santralin kurulmaması için gerekli çalışmaları yapacaklarını kaydeden Nalbant; “Daha önceki santrallerde olduğu gibi çevreciler olarak mücadelemizi sürdüreceğiz. Olumlu ÇED’i aldıkları anda da yargıya da başvuracağız. Yöredeki insanları, termik santrallerin zararlarıyla ilgili bilgilendireceğiz. Daha önce bu konuda vatandaşlara gerekli uyarıları yapmıştık. Ancak bu iş şimdi gele gele artık Adatepe’nin bitişiğine kadar geldi. Termik santralin kurulmaması için gerekli çalışmaları yapacağız” dedi.
 
“Çok vahim bir durum”
Kurulmak istenen termik santralin Çanakkale’yi de etkileyeceğini kaydeden Nalbant; “Bu termik santrali Çanakkale’yi de etkileyecek. Çünkü, kuşuçuşu 50 kilometrelik mesafeyi hızlı bir şekilde etkiliyor. Yani, buraya yapılacak olan termik santral Çanakkale’yi de doğrudan etkileyecek. Çok vahim bir durum. 10 bin megavat termik santral kuruluyor diye söylüyorduk. Şimdi bu rakam 10 binin üzerine çıktı. Termik santrallin kurulmaması için elimizden gelen mücadeleyi vereceğiz” diye konuştu.
 
“Halkımız tehlikenin farkına varmalı”
Çanakkale ve ilçelerinde yaşayan vatandaşların termik santral tehlikesinin farkına varması gerektiğine dikkat çeken Nalbant şu şekilde konuştu: “Çanakkale’de 11 bin megavat termik santralin ne işi var? Bu termik santral, dünya harikası ve yeryüzü cenneti olan bir bölgeyi yok etme anlamı taşıyor. Çevreciler olarak buna asla göz yummayacağız. Ama tüm halkımızın da artık bu tehlikeyi görmesi lazım.”
Paylaş