havadurum

“Referandumda şişirilen balon patladı”

Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç, 12 Eylül referandumunun üzerinden tam 18 ay 8 gün geçmesine rağmen kamu emekçilerine toplu sözleşme hakkı tanınmadığını söyledi.

442
Konu ile ilgili açıklama ayaparak AKP hükümetini eleştiren Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç; “Hepimizin bildiği gibi, 12 Eylül referandumunda “Artık sizler de toplu sözleşme yapacaksınız, on yıldır sürdürülen toplu görüşme tarihe karışacak, toplu sözleşme ile sizler de haklarınızı koruyacaksınız” denilmiş ve “Memura Müjde” manşetleri eşliğinde kamu emekçilerinden, emeklilerden evet oyu istenmişti. Referandum sonucu üzerinde yadsınamaz bir etkisi olan bu söylemlerin bugün tamamen boş bir vaatten ibaret olduğu net olarak ortaya çıkmıştır.
 
Biz KESK olarak, sadece referandum sürecinde değil her zaman, grev hakkımızın yasal güvence altına alınmadığı bir toplu sözleşme düzenlemesinin bir anlamı olmadığını sürekli olarak vurguladık. Bugün gelinen noktada kamu emekçilerine “müjde” falan verilmediği, referandum sürecinde yandaş medyanın ve konfederasyonun nefesi ile şişirilen balonun büyük bir gürültüyle patladığını görüyoruz” dedi.
 
AKP hükümetine seslenen Koç sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Hani kamu emekçileri ile toplu sözleşme yapacaktınız? Hani kamu emekçilerinin haklarını ve özgürlüklerini genişletecektiniz? Bu yasa tasarısı ile yapmayı düşündüğünüz değişikliklerin hangisi kamu emekçilerinin yararına? Grev hakkımız bu yasa tasarısıyla güvence altına alınıyor mu? Bu yasa tasarısı ile örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılıyor mu? Sendika üyesi olması yasaklanan on binlerce kamu emekçisinin yıllardır sürdürülen mağduriyeti gideriliyor mu? Bu yasa tasarısı ile kamu emekçilerinin ekonomik, sosyal, özlük, demokratik ve siyasal hakları toplu sözleşmenin konusu olabiliyor mu? Bu tasarıda sendikaların varlık sebebi olan hizmet kolu sözleşmelerine yer veriliyor mu? Bu yasa tasarısı ile 2 milyonu aşkın kamu emekçisinin, 1 milyon 800 bin emeklinin iradesinin temsili için demokratik bir yapılanma getiriliyor mu? Toplu sözleşmenin anlaşmazlıkla sonuçlanması durumunda devreye girecek olan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu taraflardan tamamen bağımsız, demokratik işleyişe sahip, gerçekten hakemlik yapabilecek bir kurul mu? Tüm bu soruların cevabı kocaman bir HAYIR’dan ibarettir.”
Paylaş