havadurum

“Güvenlik güçleri saldırganı yakalamalı”

Gazeteci Cemal Oral`a yönelik düzenlenen hain saldırıya her geçen gün tepkiler giderek artıyor.

745
CHP Çanakkale Milletvekilleri Ali Sarıbaş ile Serdar Soydan, Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, DSP İl Başkanı Ufuk Cankaya ile Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel yayınladıkları kınama mesajlarıyla, gazeteci Cemal Oral`a yapılan saldırıya sert tepki gösterdiler. CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, saldırıya uğrayan gazeteci Cemal Oral’a geçmiş olsun mesajı yayınladı. Basına yapılan bu çirkin saldırıyı nefretle kınadığını belirten Sarıbaş, saldırganı ve azmettiricilerinin bir an önce yakalanarak yargıya teslim edilmesi gerektiğini ifade ederek; “Çanakkale’de yayın yapan `Çanakkale Memleket` gazetesinin sahibi ve yazarı Cemal Oral’ın 14 Ocak 2014 akşam 19:00-20:00 sularında evine giderken, arkadan yaklaşan ve kimliği henüz belirlenemeyen bir kişinin beysbol sopası ile saldırısı sonucu ağır yaralandığını üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum. Kafasından ve vücudunun çeşitli yerlerinden ağır yaralanıp, hastaneye kaldırılan ve kafasına dikiş atılan Gazeteci Cemal Oral’a öncelikle acil şifalar diliyorum. Tüm ülke genelinde yayılan olumsuz gelişmeler, bu güne kadar Çanakkale’mizde görülmeyen şiddet, Basınımıza saldırı ile gün yüzüne çıkmıştır. Son 11 yıldan beri ülkeyi yönetenlerce başta gazeteci ve yazarlar olmak üzere basının üzerine gidilmesi, baskı uygulayıp sansürlemesi, sorgusuz-sualsiz uzun yıllarca süren gözaltılar, ülkemizi cezaevlerinde tutulan gazeteciler açısından dünya birinciliğine çıkarmıştır. Bu utanılacak ve yüzümüzü kızartacak karanlık bir tablodur. Halkı bilgilendirmek, ülkemizde ve dünyadaki gelişmelerden haberdar etmek adına gözü kulağı olmaktan başka bir görev yapmayan basınımızın, 10 Ocak Gazeteciler Günü’nü kutlamamızın üzerinden ne acıdır ki daha bir hafta dahi geçmeden, böyle bir saldırıya uğraması, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü “Çalışan Gazetecilerin Mücadele Günü” olarak değerlendirmemizin ne kadar haklı ve yerinde olduğunu ne yazık ki bir kez daha ortaya koymuştur. Tabi iktidarın basın ve yayın kuruluşlarının üzerine uyguladığı baskı ve sindirme politikaları, bu tür saldırıları cesaretlendirip, saldırıların da son olmayacağının işaretlerini vermektedir. Yargı bağımsızlığımızın üzerindeki tehdit ve baskıların had safhaya çıktığı şu günlerdeki gelişmeleri tüm Türkiye olarak kaygı ile izlememize karşın, Basınımıza yapılan bu çirkin saldırıyı bir kez daha nefretle kınıyor, saldırganı ve azmettiricilerinin bir an önce yakalanarak yargıya teslim edilmesini bekliyor, basınımızın değerli neferi Cemal Oral kardeşimizin de bir an önce iyileşerek görevinin başına dönmesi için acil şifalar diliyorum” dedi.
 
Soydan; “Utanç vericidir”
CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ise, kitle iletişim araçları sayesinde bireysel özgürlükler ve insan haklarının öne çıktığı günümüzde Çanakkale`de yaşanan bu olayın utanç verici olduğunu söyledi. Yetkililerden olayın sorumlu veya sorumlularını en kısa sürede tespit ederek yargı önüne çıkarılmasını talep eden Soydan; “Çağdaş demokrasinin temel koşullarından biri iletişim özgürlüğüdür. İletişimin en güçlü kanallarından olan gazeteciler toplumun gerçekleri öğrenmesinin, istek ve taleplerini duyurmasının en etkili aracıdır. Kamusal görev yapan basın mensupları, gazeteciler bireylerin ülke ve dünya sorunlarıyla ilgili düşüncelerini duyurarak kamuoyu oluşturulmasına katkıda bulunmakta, yurttaşların yönetimi denetleyebilmesine olanak tanımaktadır. Kamuoyunu bilgilendirmek amacında olan gazetecilerin bu görevi tüm demokrasiye inanan ülkelerde anayasal güvence altındadır. Gazetecilere yönelik saldırılar, toplumun haber alma, bilgilenme hakkını engellemeye yönelik olduğu kadar, basın özgürlüğüne yönelik de bir saldırıdır. Gazetecilik görevini yapmaya çalışan `Çanakkale Memleket` gazetesinin sahibi ve yazarı Cemal Oral’a 14 Ocak akşamı evine giderken kimliği henüz belirlenemeyen bir kişi tarafından yapılan saldırıyı şiddetle kınıyorum. Kitle iletişim araçları sayesinde bireysel özgürlükler ve insan haklarının öne çıktığı günümüzde Çanakkale de yaşanan olay utanç vericidir. Yetkililerin olayın sorumlu veya sorumlularını en kısa sürede tespit ederek yargı önüne çıkarılmasını talep ediyor, sayın Oral’a geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, kısa sürede sağlığına kavuşarak görevinin başına dönmesini diliyorum” diye konuştu.
 
Şarlan; “Saldırıyı şiddetle kınıyoruz”
Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, gazeteci Oral`a yapılan bu saldırının kim veya kimler tarafından ve hangi amaçla yapıldığının güvenlik güçlerince en kısa sürede aydınlatılması gerektiğini söyledi. Şarlan; “Çanakkale’nin emektar gazetecilerinden ve “canakkalememleket.com” internet sitesi sahibi Cemal Oral’ın, dün gece evine giderken kimliği belirlenemeyen bir kişi tarafından saldırıya uğradığını öğrenmiş bulunmaktayız. Saldırıda, vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanarak Çanakkale Devlet Hastanesi`nde tedavisi yapılan Cemal Oral`a geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor ve acil şifalar diliyoruz. Gazeteci Cemal Oral`a yapılan bu saldırının kim veya kimler tarafından ve hangi amaçla yapıldığının güvenlik güçlerince en kısa sürede aydınlatılmasını istiyoruz. Çanakkale Barosu olarak, konunun takipçisi olacağımızı belirterek, Cemal Oral`a yapılan bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz” dedi.
 
Cankaya`dan kınama
Demokratik Sol Parti İl Başkanı Ufuk Cankaya, gazeteci Cemal Oral`a yapılan çirkin saldırıyı kınadı. DSP İl Başkanlığı olarak gazeteci Cemal Oral`a yapılan saldırıyı kınadıklarını belirten Başkan Ufuk Cankaya; “Gazetecilik mesleği, halkın haber alma özgürlüğüdür. Gazeteler ve gazeteciler, bir ülkede hangi oranda özgür çalışıyorlarsa o ülkede o oranda demokrasi var demektir. Gerek sözlü, gerek fiili olarak basına ve mensuplarına yapılan her türlü saldırı aslında topluma yapılmıştır. Değerli basın mensubu Cemal ORAL’a yapılan saldırı, toplumun haber alma özgürlüğüne yapılmış, demokratik yaşama gölge düşürmüştür. Fail veya faillerinin biran önce yakalanmasının ve adalet önünde hesap vermesinin Demokratik Sol Parti olarak takipçisi olacağız. Sayın Cemal Oral’ın biran önce iyileşmesini diliyor, bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz” dedi.
 
“Toplumun tüm kesimleri basın özgürlüğünü kabullenmeli”
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, saldırıya uğrayan gazeteci Cemal Oral için yayınladığı mesajda, ülkede gerçekleri yazdığı için onlarca gazetecinin uzun yıllardır hapiste olduğuna dikkat çekti. Bir saldırganın hedefi olan gazeteci Cemal Oral`a geçmiş olsun dileklerini ileten Sertel; “İlinizde uzun yıllardır gazetecilik yapan ve son olarak Çanakkale Memleket isimli haber portalının genel yayın yönetmenliğini yürüten Cemal Oral’a yönelik çirkin saldırıyı üzüntüyle öğrendim. Şahsınızda başta Cemal Oral olmak üzere tüm Çanakkaleli meslektaşlarıma geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Zor ve çileli bir mesleğin mensupları olarak zaman zaman kendini bilmez kişi ve kurumların fiili ve sözlü saldırılarına maruz kaldığımız acı bir gerçek ne yazık ki. Gerçekler bazen bu türden çirkin saldırı ve baskılarla gizlenmek isteniyor. Bu ülkede gerçekleri yazdığı için onlarca gazeteci uzun yıllardır hapiste. Ama mesleğin hakkını veren gazeteciler hiçbir zaman başlarını öne eğmiyor ve gerçekleri yazmaktan korkmuyor. Yazdıklarınız birilerini rahatsız ettiyse bilinki orada bir çirkinlik, kokuşmuşluk vardır. Gazetecinin görevi de bunları topluma yansıtmak, yolsuzlukları, haksızlıkları ortaya çıkarmaktır. Türkiye Gazeteciler Federasyonu olarak mücadelemiz toplumun tüm kesimlerinin basın özgürlüğünü kabullenmesi, eleştiriye açık olması, demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla işlevsel hale gelmesi ve görevini yapan gazetecilere hiçbir şekilde baskı uygulanmaması yönündedir. Bu anlamda sizlerin yanınızda olduğumuzu bilmenizi isterim. Saldırganların bir an önce yakalanacağını ümit ediyor, bu türden çirkin bir saldırının bir daha yaşanmaması temennisiyle şahsınız aracılığıyla Sayın Cemal Oral’a bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.
Paylaş