8. İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı Ödülleri için finalistler açıklandı

Kale Grubu’nun, kurucusu merhum İbrahim Bodur’un değerlerini yaşatmak ve sosyal girişimcilik ekosistemini desteklemek amacıyla bu yıl sekizincisini gerçekleştirdiği İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı Ödülleri’nde, 4 kategoride finalistler belli oldu.

1137

Kale Grubu’nun, yaşadığı dünyaya ve topluma karşı kendini sorumlu hisseden ve bu uğurda hayatları iyileştirmek için harekete geçme cesaretini gösteren sosyal girişimcilere destek olmayı, onların yarattığı pozitif etkiyi çoğaltmayı ilke edindiği İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı Ödülleri’nde finale kalmaya hak kazanan sosyal girişimler açıklandı.

Erken Aşama, İleri Aşama, İş Birliği ve Gençlik kategorilerinde, Kale Grubu ve Impact Hub İstanbul’un ön değerlendirmesinden geçen finalistler, sivil toplum ve iş dünyası liderlerinden oluşan Seçici Kurul ile buluştu. İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı Ödülleri Seçici Kurulu’nda; Founder One Genel Müdürü Ali Şahin, Nivogo Kurucu Ortak ve CEO’su Arnas Akbaş, İş Grubu Yeni Nesil Girişimcilik Başkanı ve 100. Yıl Girişim Sermayesi Yönetim Kurulu Başkanı Barış Karakullukçu, Alethina Etki Girişimcilik Kurucusu Can Atacık, Dünya Ekonomik Forumu /Schwab Vakfı-Küresel Sosyal Girişimcilik İttifakı Başkanı Daniel Nowack, Etkiyap Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Müderrisgil ve Kale Grubu Şirketleri Yönetim Kurulu Üyesi Esra Yazıcı Tözge yer aldı. Seçici Kurul değerlendirmesiyle belirlenen kazananlar, 4 Haziran’da gerçekleştirilecek ödül töreninde açıklanacak.

Zeynep Bodur Okyay: “Sosyal etkimiz büyüyor”

Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, “Bir sanayi grubu olarak, gerçek değişim getirecek iş modellerine ve kalıcı sosyal fayda yaratmaya odaklanıyoruz. Bu kapsamda kendisi de çok değerli bir girişimci olan kurucumuz İbrahim Bodur’un adını en güzel şekilde yaşatmak için, 2017 yılından bu yana İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı’nı gerçekleştiriyoruz. Tıpkı İbrahim Bodur gibi sosyal faydayı ilke edinmiş, azim ve cesaretle harekete geçen sosyal girişimcileri desteklemeyi misyon edindik. Yalnızca sosyal girişimcilerin iş potansiyeli değil, memleketin gelişimi üzerinde de ciddi etkisi oldu. Bunu salt bir ödül platformu olarak görmüyoruz. Birbirlerinin deneyimlerinden öğrenen, birlikte iş geliştirebilen, toplumsal sorunlara ortak çözümler üretebilen sosyal girişimcilerden bir topluluk oluşturmayı amaçladık. Bugüne kadar 70’e yakın sosyal girişimin dahil olduğu bir topluluğun oluşmasına vesile olduk. Sosyal etkimiz her gün biraz daha büyüyor. Aramıza bu yıl yeni katılacak girişimlerle toplumun her kesiminde pozitif değişim yaratmaya devam etmek istiyoruz” dedi.

Finalde yarışacak sosyal girişimler

Erken Aşama kategorisinde Seçici Kurul değerlendirmesine sunulacak sosyal girişimler; geliştirmiş olduğu Kemursgen biyoteknolojik mücadele aracıyla tarım zararlılarına karşı sürdürülebilir tarım çözümleri sunan Crop Genius, polyester atığını polyester yününe dönüştürerek düşük karbon emisyonlu, sağlıklı ve dayanıklı yalıtım malzemeleri üreten Harcy, orman yangınları için yapay zekayla güçlendirilmiş erken tespit ve risk takibi çözümleri sunan Kozalak, mekanlara ve insanlara toprakla dokunuşlar yapan Mono Earth olarak belirlendi.

İleri Aşama kategorisinde ise endüstriyel tesislerde ve ticari binalarda su yönetimini gerçek zamanlı izleyerek optimize eden Blueit, karbon negatif keten ve kenevir bitki liflerini termoplastik polimerlerle birleştirerek yüksek performanslı, hafif, geri dönüştürülebilir ileri biyo-kompozit malzemeler üreten BPREG, Türkiye’de bilimsel okuryazarlığı yaygınlaştırmak hedefiyle K-8 seviyelerindeki tüm çocuklar için uygulamalı bilim eğitimi programları ve eğitim materyalleri geliştiren Eğlenceli Bilim, yenilikçi form ve formüllerle plastik ambalaj içermeyen doğa dostu içeriklere sahip ev temizlik ve kişisel bakım ürünleri tasarlayan ve üreten Going Zeero, kahve atığından sürdürülebilir biyomalzemeler ve ürünler üreterek endüstrilerde plastik kullanımını azaltmayı ve çevre dostu uygulamaları teşvik etmeyi amaçlayan Wastespresso yarışacak.

Sosyal ve/veya çevresel faydayı çoğaltmak için kamu, özel sektör, sivil toplum arasında geliştirilecek iş birliklerini teşvik etme amacını taşıyan İş Birliği kategorisinde finalistler şöyle: Okul öncesi için cinsiyet ayrımı gözetmeyen, yaratıcılığı destekleyen eğitici ve eğlenceli oyuncaklar tasarlayan Moritoys ve Tohum Otizm Vakfı, Hatay’ın zanaatlarını ve zanaatkarlarını sürdürülebilir bir şekilde destekleyen Craft Antakya ve Sabah Handmade Leather Shoes.

Henüz projeleri fikir aşamasında olan genç girişimci adaylarının başvurabildiği Gençlik Kategorisinde finalistler arasında iklim krizinin başlıca sebeplerinden biri olan karbon emisyonu problemine dikkat çeken Green Fountain, üniversite öğrenci evlerine bir uygulama üzerinden komün bağış burs modelini öneren Makarnapp, engelli bireylerin yazılım ve tasarım başta olmak üzere teknik beceri setlerini artırarak iş gücüne kazandırmaya odaklanan Overcamp bulunuyor.

Sosyal girişimleri geliştirecek ödüller

İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı Ödülleri kapsamında ödül miktarı Erken, İleri Aşama ve İş Birliği Kategorisi için 250.000’er TL, Gençlik Kategorisi için ise 50.000 TL olarak belirlendi. Erken, İleri ve İş Birliği Kategorilerinin kazananları, maddi ödüle ek olarak, Kale Grubu ve Impact Hub Istanbul tarafından iş geliştirme ve yatırıma hazırlık desteği, Gençlik Kategorisi kazananı ekip ise Social Impact Award Türkiye ‘24 programına geçiş ve program kapsamında kapasite geliştirme desteği alma hakkını kazanacak. Impact Hub İstanbul Kurucu Ortak Ayşe Sabuncu, Founder One Genel Müdürü Ali Şahin, Nivogo Kurucu Ortak ve CEO’su Arnas Akbaş, İş Grubu Yeni Nesil Girişimcilik Başkanı ve 100. Yıl Girişim Sermayesi Yönetim Kurulu Başkanı Barış Karakullukçu, Etkiyap Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Müderrisgil, Kale Grubu Şirketleri Yönetim Kurulu Üyesi Esra Yazıcı Tözge, Alethina Etki Girişimcilik Kurucusu Can Atacık, Founder One Genel Müdürü Ali Şahin seçici kurul olarak katılım sağladılar.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş