havadurum

6-7 Eylül Olayları nedir? 6-7 Eylül Olayları neden oldu?

6-7 Eylül Olayları nedir, ne zaman oldu? İstanbul Pogromu olarak da bilinen bu olaylarda İstanbul’da yaşayan Rum azınlık nasıl saldırıya uğradı? Bu soruların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz.

1123

6-7 Eylül Olayları nedir, ne zaman oldu? İstanbul Pogromu olarak da bilinen bu olaylarda İstanbul’da yaşayan Rum azınlık nasıl saldırıya uğradı? Hangi hükümet iktidardaydı ve olayların sorumluları kimlerdi? 6-7 Eylül Olaylarında en çok merak edilen soruları sizler için cevaplandırdık.

6-7 Eylül Olayları ne zaman oldu?

6-7 Eylül Olayları, 6 Eylül 1955 akşamı başlayıp 7 Eylül 1955 sabahına kadar devam etti. Olaylar, Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’teki doğduğu evin bombalandığını iddia eden yalan bir haberle tetiklendi. Bu haber, Türk basınında geniş yer buldu ve halkı galeyana getirdi.

6-7 Eylül Olayları’nda ne yaşandı?

6-7 Eylül Olayları’nda, İstanbul’da yaşayan Rum azınlığın evleri, iş yerleri, kiliseleri, okulları ve mezarlıkları saldırıya uğradı. Saldırılarda çok sayıda gayrimüslim yaralandı, öldürüldü veya tecavüze maruz kaldı. Saldırıya uğrayan ve yağmalanan iş yerlerinin yüzde 59’u Rumlara, yüzde 17’si Ermenilere, yüzde 12’si ise Yahudilere aitti. Resmi kaynaklara göre, olaylar sırasında 4 bin 214 ev, bin iş yeri, 73 kilise ve 26 okul tahrip edildi.

6-7 Eylül Olayları’nda hangi hükümet iktidardaydı?

6-7 Eylül Olayları’nda iktidarda Demokrat Parti (DP) vardı. DP lideri Adnan Menderes başbakan, Celal Bayar da cumhurbaşkanıydı. Olayların arkasında DP hükümetinin de rolü olduğu iddia edildi. Olayları planlayan ve destekleyen kurumlar arasında Seferberlik Tetkik Kurulu (özel kuvvetler), Millî Emniyet Hizmeti (istihbarat teşkilatı) ve Kıbrıs Türktür Derneği (sivil toplum örgütü) olduğu ileri sürüldü.(Damla Yeltekin)

Paylaş