havadurum

5 yılın ardından ÇOMÜ stadyumda Mezuniyet Töreni düzenledi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) 2023-2024 dönemi mezuniyet töreni, 5 yıl aradan sonra Onsekiz Mart Stadyumu'nda düzenlendi. Törende 7 bin 500 öğrenci mezuniyet coşkusunu yaşadı.

801

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), 2023-2024 dönemi mezuniyet töreni, Onsekiz Mart Stadyumunda düzenlendi. Törene; akademisyenler ve öğrencilerin yanı sıra, Vali Vekili Abdulkadir Duran, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Öznur Benderlioğlu Doğangün ile Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir de katıldı. Akademisyen ve öğrencilerin geçişiyle başlayan törende 7 bin 500 öğrenci mezun oldu. ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu da, geçiş yapan mezunları selamladı. Yürüyüşün hemen akabinde resmi tören başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından ilk konuşmayı mezunlar adına üniversiteyi birincilikle tamamlayan Filiz Tekeli okudu. Tekeli, “Anayurdun Bozkırlarından doğan ve Dünya’nın üçte ikisine yayılan Türk sanatının eşsiz, motif, desen kompozisyonlarının bir çizgiden gelerek, evrenin sonsuzluğunu ve dengesini, suyun akışkanlığından gelerek evrenin yaratılış prensiplerini ve bir çiçeğin kesişinden başlayarak, cennet bahçelerinin güzelliğini bir sanat anlayışı ile takdir edildiğini mezun olduğum Geleneksel Türk Sanatları Bölümünde öğrendim. Bir noktanın ölçüsünün, konumunun metinde neyi ifade ettiğini her hafta en az 30 saat boyunca yılmadan hüsnü hat sanatlarıma çalışırken idrak ettim. Tek bir kalem ve fırça hareketinin bir desene, bir esere neler kattığını ve haftalarca emek ile üretilmiş bir ödevi nasıl yok ettiğini bütün arkadaşlarımın da çok iyi bildiği gibi deneyimledik. Ama hiç birimiz yılmadık, daha çok çalışıp daha iyisini ürettik. Geleneksel Türk Sanatı Öğrencilerine, sanatın özünü, mitolojisini, değer yargılarını, nereden gelip nereye evrildiğini ham maddesinden sırrın sırrına nasıl vardığını, renkler, motifler ve harfler ile bütün duygularımızı ortaya çıkaracağımızı, çömlekçi çarkından başlayarak çinilik, tezhip fırçası ve hat kalemi ile nerelere ulaşacağımızı bize özgürce öğreten bölüm hocalarımıza teşekkür ederim. ‘Öğrenmenin yaşı yok’ desem de öğrenme koşulları siz ailelerin özverileri ile gerçekleştiği için bütün mezunlar ve öğrenciler adına tüm ailelere, bize verdiğiniz destekler için teşekkür ederim. Sevgili mezun olacak öğrenci arkadaşlarım, yeni hayatlarınızda başarılı olacaksınız. Sormaktan, sorgulamaktan korkmayın. Sizler güvenli ve donanımlı bireyler olarak sizi ileriye taşıyacak bilgiye sahip olun. Yolunuz ve bahtınız açık olsun.” dedi.

5 yıl aradan sonra ilk mezuniyet töreni…

Tekeli’nin ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu konuştu. Erenoğlu, herkesi burada görmekten mutluluk ve onur duyduğunu kaydederek, “Hepiniz 2023-2024 akademik yılı mezuniyet törenimize hoş geldiniz. Bugün üniversitemiz için tarihi bir gün. Onsekiz Mart Stadyumu'nda düzenlenen en son tören 2018-2019 akademik yılı için gerçekleştirilmiştir. Özellikle pandemi ve yüz yıllık felaketi Kahramanmaraş depremleri döneminde verilen uzaktan öğretim sırasında, birçok yükseköğretim kurumunda olduğu gibi üniversitemizde de mezuniyet tören bir süre birim bazlı ve kısıtlı katılımcıyla gerçekleşti. İşte bu 5 yıllık aradan sonra mezuniyet törenimizi Çanakkale Onsekiz Mart Stadyumu'nda tüm fakülte ve meslek yüksekokullarımızın katılımıyla coşku içinde hep birlikte kutlamanın gururunu yaşıyoruz.” dedi.

“Bilgiye dayalı, yaratıcı ve eleştirel düşünebilen bireyler yetiştirmek arzusundayız”

Konuşmasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin hedeflerine ve büyüme çalışmalarına da değinen Erenoğlu, “Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi olarak yürütmekte olduğumuz eğitim, öğretim, araştırma geliştirme ve toplumsal Faaliyetlerinde her zaman ileriye dönük, yenilikçi ve sürdürülebilir bir vizyonla hareket etmekteyiz. Bu noktada üniversitemizin misyonu, evrensel değerleri benimseyen, bilgiye dayalı, yaratıcı ve eleştirel düşünebilen bireyler yetiştirmek arzusundayız. Temel değerlerimiz doğruluk, Adalet ve sorumluluk bilincidir. Bugün burada toplandığımız bu kıymetli stadyum, tarihin ve özgürlüğün simgesi olan Çanakkale'nin bağrında, eğitim ve öğretim biliminin ışığını yaymak misyonumuzu sembolize etmektedir. Bu misyonu yalnızca Türkiye'nin değil, dünyanın her köşesinden gelen öğrencilerimize kapılarını açan, evrensel değerleri benimseyen ve topluma doğrudan katkı sunan bireyleri yetiştirme amacındayız. Bu hedef doğrultusunda üniversitemiz her geçen yıl daha da güçlenmekte ve büyümektedir.” şeklinde konuştu.

“Ulusal ve uluslararası alanda birçok ödül kazandık”

Erenoğlu, uluslararası çalışmalara katılmak ve bu alanda yükselmek için çalıştıklarını belirterek, “Stratejik hedeflerimiz arasında uluslararasılaşma ve uluslararası standartlarda eğitim ve araştırma faaliyetlerini yürütmek, bunun yanı sıra toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilen projeler geliştirmek ve üniversitemizin küresel ölçeklere tanınırlığını arttırmayı amaçlıyoruz. Bu bağlamda uluslararasılaşma odaklı kalite çalışmalarımızda önemli adımlar attık. Yükseköğretim kurumsal akreditasyon programı kapsamında gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla kalite standartlarımızı sürekli olarak iyileştirmekteyiz. Bu yıl araştırma ve geliştirme faaliyetlerimize de önemli ilerlemeler kaydettik. Özellikle bilimsel araştırma projelerinde ulusal ve uluslararası alanda birçok ödül kazandık. Öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin katkılarıyla yenilikçi ve yaratıcı çözümler üreterek topluma doğrudan fayda sağlayan projeler geliştirdik. Araştırma merkezlerimizde yapılan çalışmalar yalnızca akademik dünyaya değil aynı zamanda ve topluma da büyük katkılar sağlamaktır Toplumsal katkı faaliyetlerimiz, üniversitemizin en önemli önceliklerinden gelmektedir. Sosyal sorumluluk projelerimizle çevremizdeki toplumlara destek oluyor, onların ihtiyaçlarına çözümler üretiyoruz. Üniversitemiz, öğrencilerimiz ve personelimizle birlikte özellikle sıfır atık yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik konseptlerinde çevreye duyarlı ve topluma fayda sağlayan projeler ve gençler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bu hedefleri ulaşmaya devam edeceğiz” dedi.

Öğrencilere seslendi

Öğrencilere seslenen Erenoğlu, “Sevgili öğrencilerimiz, bugün burada elde ettiğimiz başarı yalnızca sizlerin değil, aynı zamanda ailelerinizin, hocalarınızın, tüm üniversite personelimizin ortak başarısıdır. Sizler geleceğin liderleri olarak öğrendiğiniz bilgileri ve edebildiğiniz birbirinden kıymetli deneyimleri, en iyi şekilde kullanarak toplumumuza katkı sağlayacaksınız. Üniversitemizin değerlerine bağlı kalarak dürüst, bireyler olacağınıza inancımız tamdır. Eğitim öğretim araştırma geliştirme ve toplumsal katkı alanlarında yürütülmekte olan tüm çalışmalarımızı ve faaliyetlerimizi, üniversitemizin en büyük iç paydaşı olan siz değerli öğrencilerimiz için. En önemlisi de siz öğrencilerimiz birlikte gerçekleştirmeyi kendimize ilke edindik. Bu kapsamda özellikle öğrenci kulüplerimiz, öğrenci senatomuz ve öğrenci dekanlığımızı hayata geçirerek idari anlamda tüm karar verme mekanizmalarında destek olmanızı ve aktif şekilde konumlanmanızı sağladık. Bugünden sonra mezuniyetinizle birlikte en önemli, en büyük paydaşımız yine sizler birer dış paydaşımız olacaksınız. Yani mezunlarımız. Bu noktada Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin kurumsallığı ve sürekli girişim noktasında, sizlerden istek almaya bizler devam ediyor olacağız. Bu amaca hep birlikte ulaşabilmemiz için her birinizi şu anda tam olarak şu anda üniversitemizin mezun iletişim sistemine www.comu.edu.tr internet adresi vasıtasıyla girerek tekrar üye olmaya davet ediyorum. Sizler üniversite Hayatınız boyunca karşılaştığınız zorlukları aşarak bugün burada olmayı başardınız. Bu süreçte kazandığınız bilgi, deneyim ve beceriler hayatınız boyunca size rehberlik edecek. Sizlerden gelecekte de üniversitemize olan bağlarınızı koparmadan bilgi ve deneyimlerinizi bizimle paylaşarak, üniversitemizin gelişmesine katkı sağlamanızı bekliyorum. Unutmayın ki kıymetli gençler, değerli mezunlarımız Sizler Bizim için en değerli elçilerimizsiniz. Değerli akademisyenlerimiz ve idari personelimiz, sizlerin özverili çalışmaları olmaksızın bu başarıyı yakalamamız mümkün değildir. Özellikle öğrencilerimize sunduğumuz nitelikli eğitim ve sağlamış olduğumuz Rehberlik için hepinize ayrı ayrı gönülden teşekkür ediyorum. Sizlerin katkılarıyla üniversitemizin Her geçen gün daha da güçlenmekte ve büyümekte olduğunu biliyoruz gelecek nesillere aktaracağız bilgi ve deneyimler üniversitemizin değerlerine katkı sağlamaya devam edecektir.” dedi.

Ailelere de teşekkür etti

Anne babalara da ithafen konuşma yapan Erenoğlu, “Saygıdeğer anneler babalar, kıymetli aileler, bugün burada evlatlarınızın, çocuklarınızın bu noktaya gelmesinde verdiğiniz emek ve desteği unutmamalıyız. Onların her zaman yanlarında olduğunuzu hissettirdiniz. Bugün bu emeğin karşılığını almaktasınız. Çocuklarınızın başarılarıyla gurur duymakta haklısınız. Bu noktada onlara sağladığınız destek ve sevgi, bu başarının temel taşlarını oluşturdu. Bu gururu Bu mutluluğu sizlerle paylaşmak bizim için büyük bir onur. Kıymetli Çanakkale halkı Sizler de üniversitemize her zaman destek oldunuz ve işbirliği içerisinde bize daima güç verdiniz. Üniversite ve şehir arasındaki bu güçlü bağ, öğrencilerimizin hem de üniversitemizin gelişimine büyük bir katkı sağladı. Sizlerin desteği ve iş birliği üniversitemizin başarısının arkasındaki en önemli güçtür. Bizlerle daha güçlü ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etme noktasında destekleriniz için şimdiden teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

“Gazze’deki üniversiteler tek bir mezun bile vermedi”

Filistin’i de unutmayan Erenoğlu “ Şimdi sizlere uluslararası birkaç üniversiteden bahsetmek istiyorum İstanbul Üniversitesi… Bu üniversite 1978 yılında kurulmuş bölgesinin en büyük, en eski üniversitelerinden biri olup uluslararası ölçekte fakülteler ve programlarda eğitim öğretim sürdürmektedir Gazze İslam Üniversitesi 1991 yılında kurulan Bu üniversite geniş bir yelpazede lisans ve lisans programlarıyla eğitim vermektedir. Dünyanın en eski ve en köklü eğitim kurumlarından biri olan Kahire'deki El-Ezher Üniversitesi ile bağlantı halindedir. El -Aksa Üniversitesi de 1991 yılında kurulmuş ilk devlet üniversitesidir. Bölgenin yine çeşitli bölümlerde bölgesinde en etkin eğitim kurumlarından bir tanesi. Son olarak Islamic University of Gaza Üniversitesi. Bu üniversite de farklı alanlarda akademik programlarda eğitim veriyor. Bu üniversiteler Gazze şehrinde yükseköğretim hizmeti sunan, Yükseköğretim kurumları ve bu yıl ne yazık ki bu üniversiteler tek bir mezun bile vermedi. Bugün burada yalnızca sevinçlerimizi değil, dünyanın farklı köşelerinde yaşanan acıları da yüreğimizde hissediyoruz. Özellikle Gazze'de yaşanan insanlık dramı hepimizi derinden yaramaktadır. Gazze'de masum sivillerin çocukların kadınların ve yaşlıların maruz kaldığı zulüm, vicdan sahibi herkesin yüreğinde değin bir yara açmaktadır. İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği mezalimi şiddetle kınıyor, bu insanlık dışı saldırılarının barışçıl yöntemlerle bir an önce son bulmasını Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak diliyoruz. İnsan haklarına uluslararası hukuka ve vicdana aykırı bu saldırılar karşısında sessiz kalmamız mümkün değildir Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak, bizler mazlumun yanında zalimin karşısında olduğumuzu bir kez daha önemle vurgulamak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından dereceye giren okul ve bölüm birincilerine hediyeleri takdim edildi. Hediye takdiminin ardından 7 bin 500 öğrenci aynı anda keplerini havaya fırlattı. Tören sonunda yapılan konser ile mezuniyet etkinliği sona erdi.

(Sevi Gözay Uğurlu)

(HABER MERKEZİ)
Paylaş