5. Geleneksel Yerel Tohum Takas Şenliği ile tarım güçleniyor

Çanakkale Belediyesi'nin düzenlediği 5. Geleneksel Yerel Tohum Takas Şenliği bu yıl da farklı illerden gelen ziyaretçilerini ağırladı.

1497

Çanakkale Belediyesi tarafından düzenlenen, atalık tohumların korunması, gelecek nesillere aktarılması ve farkındalık yaratılması amacıyla gerçekleştirilen 5. Geleneksel Yerel Tohum Takas Şenliği, gerçekleştirildi. Türkiye’nin çeşitleri bölgelerinden gelen tohum yetiştiricileri, Halk Bahçesinde kendilerine ayrılan alanlarına stant kurarak, yerel tohumlarını takas etti. Şenlik, gün boyu süren atölyeler, söyleyişiler ve konser ile devam etti.

Şenlikte aynı zamanda; el emeği ürünlerin sergilendiği tezgahlar, çevre temalı STK’lar ve yerel kooperatiflerin özel lezzetler stantları yer aldı. Tarım yaptığı toprağından örnek getiren katılımcıların, dijital toprak analizi de ücretsiz olarak gerçekleştirildi. 5. Geleneksel Yerel Tohum Takas Şenliği’nin dün saat 12.00’de yapılan açılış törenine; CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, İl Genel Meclisi Başkanı Halil Ertuğrul, CHP Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun, Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, önceki dönem Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, belediye ve il genel meclis üyeleri, muhtarlar ve akademisyenlerin yanı sıra, kentliler ile basın mensupları katılım sağladı. AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider de tebrik mesajı gönderdi.

“Bütün güzel çalışmaların temelinde o tohum sandığı vardır”

Günün anlam ve önemine dair konuşma gerçekleştiren Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Tohum Sandığı’nın 2017 senesinde Çanakkale Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bağlı Yerel Kalkınma Birimi tarafından açıldığını dile getirerek, “Ve bütün güzel çalışmaların temelinde o tohum sandığı vardır. Tohum Sandığımızla beraber ‘iyi tarım uygulamaları’ başladı. Ücretsiz dijital toprak analizi yapılıyor bugün, bunu yaygınlaştırmamız lazım. Gübre ve ilaç kullanımı açısından çok önemli. Toprak analizini, çiftçilerimiz ile birlikte büyütmemiz lazım. Ücretsiz zeytinyağı analizimiz yapılıyor. Aromatik ve Tıbbi Bitkiler üretim alanı, Üretici ve Kooperatif Pazarı, Coğrafi İşaret çalışmaları gibi çok önemli işler Tohum Sandığı ile birlikte 2017’de başladı. Yerel tohumların gelecek kuşaklara aktarılması çok önemli. Tarımsal üretimlerin yerel tohumlarla yapılması, sağlıklı, temiz gıdalara ekonomik koşullarda ulaşabilmek, bunların hepsi büyük önem arz ediyor. Ve bu çalışmalar ciddi anlamda katkı sunuyor” sözlerini kullandı.

“Şenliğimizin her yıl daha da zenginleşerek ve güçlenerek büyümesini diliyorum”

Tohum Sandığı ilk açıldığında ellerindeki tohum çeşit sayısının 30 olduğunu kaydeden Erkek, bugün bu sayının 150’ye ulaştığını dile getirdi. Erkek, “Takas ve bağış yöntemiyle de her geçen gün zenginleştiriliyor bu çeşitler artırılıyor. Bugün ülkemizin birçok belediyesinden 20 belediyemizin, 20 tohum merkezi bugün bizlerle birlikte takaslarını gerçekleştiriyorlar. 5. Yerel Tohum Takas Şenliğimizin Çanakkale’mize, bölgemize, ‘iyi tarım’ uygulamalarımıza, çiftçilerimize, hemşehrilerimize ve herkese hayırlı olmasını diliyorum. Bu geleneksel şenliğimizin her yıl daha da zenginleşerek ve güçlenerek büyümesini diliyorum.” sözleriyle konuşmasını sona erdirdi.

Erkek’in konuşmasının ardından temsili tohum takası yapılarak, sandığa atalık tohumlar atıldı. Açılış töreninin akabinde, tohum takası başlayarak, katılımcılar arasında tohum alışverişi yapıldı. Erkek ve beraberindekiler, üretici stantlarını gezerek, bilgi aldı.

Çeşitli etkinlikler düzenlendi

Şenlikte; ‘Genetik Çeşitliliğimizin Kalbi’ başlıklı söyleşide, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden uzman akademisyenler, atalık tohumlar hakkında bilgi verirken, Ata Tohumu Gönüllüsü ve Permakültür Uzmanı Eylem Bombatepe deneyimlerini ve ‘Sandığımdaki Ata Tohumu’ konusunu kentlilere anlattı.

Aynı zamanda; Orkestroia'nın konser verdiği etkinlikte, çocuklar için ‘Çim Adam Yapma Atölyesi’, ‘Saksı Süsleme Atölyesi’ ve ‘Tohum Ekim Atölyesi’ düzenlendi. Şenlik, katılımcılara fide dağıtımıyla sona erdi.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş