Kış aylarının gelmesiyle birlikte ülkemizde de grip vakaları artışa geçtiğini belirten Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gaye Ulubay, "Bu yıl ocak ayının ilk haftasında solunum yolu şikayeti ile başvuran hastaların yüzde 22,3’ünde influenza, yüzde 20,7’sinde rinovirüs ve Covid-19 tespit edilmiştir" dedi.
Prof. Dr. Ulubay, "Halk arasında grip olarak bildiğimiz influenza ani başlayan ateş, öksürük, baş ve boğaz ağrısı, burun akıntısı, halsizlik, eklem ve kaslarda ağrı ile seyreden bir enfeksiyondur. Hastalık genellikle ilk bir haftada kendi kendini sınırlar. Ancak altta yatan hastalığı olan kişilerde, gebelerde, infantlarda, yaşlılarda ağır seyredip hastanede ve yoğun bakımda yatışa, hatta ölüme neden olabilir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre Aralık ayı itibarıyla influenza oranlarında artış belirlenmiş olup, en sık izole edilen influenza A’dır. İnfluenza A tipinden de en sık saptanabilen ise H1 olarak bildirilmiştir. Ülkemizde, Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2025 yılı ilk haftasında solunum şikayetleri ile ayaktan başvuran hastalardan alınan solunum yolu numunesinde 27 (yüzde 22,3) influenza virüsü, 25’inde (yüzde 20,7) diğer solunum yolu virüsleri (rinovirus ve Covid-19) tespit edilmiştir. Ağır akut solunum yolu enfeksiyonu nedeni ile yatan hastalardan alınan solunum yolu numunelerinde ise 6 (yüzde 7,4) influenza virüsü, 38 diğer virüsler saptanmış olup bunların çoğunluğu Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV) oluşturmuştur.
"4 VİRÜS BİRBİRİNE KARIŞABİLİR"
İnfluenza, RSV, rinovirus ve Covid-19'un çok benzer semptomlarla ilerlediğini belirten Türk Toraks Derneği Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ebru Çakır Edis ise test sayısının artırılması ve maske kullanımının hastanelerde zorunlu hale gelmesinin enfeksiyonların yayılımını azaltacağını belirterek şunları söyledi:
"Birbirine çok benzeyen bu dört hastalığı test yapılmadan ayırt etmek çok güçtür. İnfluenza tanısı konulup ağır, risk grubunda olan hastalarda oseltamivir tedavisi etkilidir. Test sayısının arttırılması gereksiz ilaç kullanımı ve ilaç direncini azaltabilir. Türk Toraks Derneği olarak altı ayın üzerinde, özellikle risk grubunda olan kişilere grip aşısının her yıl yapılmasını önermekteyiz. Kalabalık ortamların havalandırılması, özellikle hasta kişilerin maske kullanımı, hastanelerde maske kullanımının zorunlu hale getirilmesini enfeksiyonların yayılımını azaltacaktır. Risk grubunda olan kişilerin ise grip aşılarını yaptırmaları önem taşımaktadır."
(HABER MERKEZİ)