İran'dan Türkiye'ye sokulan "rekor miktarda yakalama" olarak kaydedilen 4 ton 604 kilogram uyuşturucuyla ilgili soruşturma, 4 İranlı doktorun zincirin en kilit halkasını oluşturduğunu ortaya çıkardı. İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından gerçekleştirilen "Narkoçelik-5" operasyonu, Balkan Rotası üzerinden Avrupa ülkelerine uyuşturucu ticareti yapan büyük bir şebekenin çökertilmesini sağladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyon kapsamında 4 ton 604 kilogram metamfetamin türü uyuşturucunun ele geçirildiğini ve 4'ü yabancı 8 zehir tacirinin yakalandığını duyurdu.
İran-Afganistan-Pakistan üçgenindeki "Altın Hilal" olarak bilinen bölgede üretilen ve İran üzerinden Türkiye'ye getirilen uyuşturucu, üzerlik tohumuna emdirilerek yurda sokuluyordu. Bu noktada, şebekenin suç ağının en önemli halkasını oluşturan 4 İranlı doktor, metamfetamini tohumlardan ayırma işleminde görev alıyordu.
Polis, detaylı bir takip sonucunda İran'dan Türkiye'ye getirilen "üzerlik" tohumlarının bazı adreslere bırakıldığını tespit etti. Şebekenin kendi kodlama yöntemleriyle işaretlediği çuvallar, özel işaretlerle dikkat çekiyordu. Teknik ve fiziki takip sonucunda, Tahran'dan gelen 4 yabancı uyruklu zanlının da bu adreslere giriş yaptığı belirlendi.
Uyuşturucu şebekesi, iş yerlerinde "tadilat yapıldığı" izlenimi vererek depolarda düzenekler kuruyordu. Bu depoların bazıları yerleşim bölgesinden uzakta, bazıları ise ilçe merkezlerinde bulunuyordu. Polis, belirlenen adreslere baskın düzenleyerek 4 İranlı ve 4'ü yabancı uyruklu olmak üzere toplamda 8 zanlıyı gözaltına aldı.
Aramalarda 108 çuval halinde üzerlik tohumuna emdirilmiş 4 ton
420 kilogram metamfetamin, 146 kilogram sıvı metamfetamin,
38 kilogram reçine halinde metamfetamin ve 165 kilogram aseton
ele geçirildi. Polis, zehir tacirlerinin kullandığı düzeneklerle
uyuşturucunun işlenme sürecini de inceledi ve uyuşturucunun
Afganistan, İran ve Pakistan üçgenindeki "Altın Hilal" bölgesinde
üretildiğini belirledi.