29 Ekim Kadınları Derneği’nden Cumhuriyet Bayramı'na Özel Şiir Yarışması

29 Ekim Kadınları Derneği, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 101’nci yıl dönümü nedeniyle şiir yarışması düzenliyor. Yarışmanın son katılım tarihi 4 Ekim.

944

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 101. yıl dönümünde, 29 Ekim Kadınları Derneği anlamlı bir etkinlik düzenliyor. Çanakkale Şube Başkanı Safiye Eraş, düzenlenecek şiir yarışmasının, Cumhuriyet'in temel değerlerine olan bağlılığı artırmayı amaçladığını kaydetti. Yarışma, özellikle çocuklar ve gençler arasında özgürlük, eşitlik, laiklik ve demokrasi konularında bir farkındalık yaratmayı hedefliyor.

“Yarışmanın amacı her yaştan insanımızın Cumhuriyet'in temel değerlerine olan bağlılıklarını arttırmak”

Safiye Eraş, "Bu yarışmanın amacı, her yaştan insanımızın Cumhuriyet'in temel değerlerine olan bağlılıklarını ve saygılarını artırmak; onların yaratıcılıklarını ve sanatsal ifade yeteneklerinin önünü açmak, Atatürk’ün liderliği ve Türkiye'nin modernleşme yolundaki adımları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını teşvik etmek ve Cumhuriyetimize dair sağlam bir tarih bilinci edinmelerine katkıda bulunmaktır” dedi.

“Kadınlar toplumsal hayatın belirlenmesinde önemli işlere imza attı”

“Unutmayalım ki her birimiz Cumhuriyet sayesinde kul olmaktan kurtulup saygın birer yurttaş haline geldik” sözlerine dikkat çeken Eraş, “Kadınlar toplumsal hayatın belirlenmesinde önemli işlere imza attı. Cumhuriyet sayesinde Türkan Saylan, Muazzez İlmiye Çığ, Behice Boran, Bahriye Üçok gibi pek çok alanda ülkesine hizmet veren, ışık olan ismini sayamayacağımız nice aydın kadınlar yetiştirdi bu ülke. Hiç kuşku yok ki bütün bunları Atatürk’e ve onun devrimlerine borçluyuz. Bizlere düşen, Cumhuriyete ve Cumhuriyet değerlerine sahip çıkmak, kazanımlarını artırmaktır. Düzenlediğimiz şiir yarışması, her yaştan insanımızı Cumhuriyete ve Cumhuriyet değerlerine sahip çıkmaya, Cumhuriyetin kazanımlarını artırmaya yönelik bir çağrı niteliğindedir. Bu farkındalığı “Sanatsız kalan bir milletin, hayat damarlarından biri kopmuş demektir” diyen Atatürk’e kulak vererek sanat yoluyla yaratmak istedik. O nedenle sanatın en güçlü dallarında biri olan şiiri seçtik. Bir ırmağın yatağını bir çakıl değiştirebilir. O çakıl sen ol, diyoruz ve çağrımızın herkes tarafından bilinmesini istiyoruz’’ açıklamasında bulundu” diye belirtti.

YARIŞMA KOŞULLARI:

  1. Çanakkale sınırları içerisinde yaşayan herkes bu yarışmaya katılabilir. Yarışmaya katılacak kişilerle ilgili herhangi bir yaş sınırı yoktur. Yarışma 18 yaş altı (18 yaş dahil) ve 18 yaş üstü olmak üzere iki kategori halinde düzenlenmiştir.
  2. Yarışmaya katılacak şiirler güzel Türkçemizin kurallarına ve cumhuriyet değerlerine uygun olmalıdır.
  3. Yarışmaya katılacak şiirlerin daha önce herhangi bir yerde yayınlanmamış olması gerekiyor.
  4. Bir kişi kendisine ait en fazla iki şiirle yarışmaya katılabilir. Mektupla yapılacak başvurularda a4 kağıdına ve el yazısı ile 40 dizeyi geçmeyecek şekilde okunaklı bir şekilde olmalıdır. E-posta ile yapılacak başvurularda 12 puntolu ve 40 dizeyi geçmeyecek şekilde yazılmış olmalıdır.
  5. Yarışmaya katılan ve ilk 50’ye giren şiirlerin kitaplaşması halinde eser sahipleri herhangi bir telif talebinde bulunmayacaklarını peşinen kabul etmiş sayılırlar.
  6. Türkiye Yazarlar Sendikası Çanakkale Temsilciliğince oluşturulan Seçici Kurul (jüri) Üyeleri: Ömür Balcı, Serpil Seyhan Gürbüz, Şerife Öztürk, Bilgin Güngör ve Hayrettin Geçkin’den oluşmaktadır.
  7. Yarışmaya katılacak kişiler şiirlerini, şiirlerinin alt kısmına; ad, soyad, yaş, açık adres ve telefon numaralarını yazarak en geç 4 Ekim 2024 tarihine kadar e-posta yoluyla 29ekimcanakkale@gmail.com veya 29 Ekim Kadınları Derneği Şiir Yarışması, Cevat Paşa Mahalle Muhtarlığı, Nazım Demirci Sokak, No:17 Merkez-Çanakkale adresine iletmeleri gerekmektedir.
  8. Yarışmanın sonuçları 16 Ekim 2024 tarihi saat 20.00’de Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim Binası Kültür Müdürlüğü Konferans Salonu ÇANAKKALE adresinde yapılacak olan etkinlik sırasında açıklanacak, her iki kategoride ilk üçe giren eser sahiplerine birer plaketle birlikte birtakım armağanlar verilecektir. Her iki kategoride birinci olan eserler ayrıca 29 Ekim Törenleri sırasında seslendirilecektir.
(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş