2024'te Tekstil İhracatında Durağanlık: in, Ürdün ve Pakistan öne çıktı

2024 yılının ilk yarısında, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ETHİB) Türkiye genelinde tekstil ve hammaddeleri ihracatında mevcudu koruyarak 203 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi.

801

Türkiye’nin tekstil sektörü, 2024 yılının ilk yarısında belirli zorluklarla karşı karşıya kaldı. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ETHİB), bu dönemde 203 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek, geçen yılın aynı dönemine göre %10'luk bir azalma yaşadı. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve ETHİB Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi, bu durumu şu şekilde değerlendirdi: "Türkiye genelinde tekstil ve hammaddeleri ihracatı, 2024’ün ilk yarısında %3,8 oranında bir azalma ile 4,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. ETHİB olarak biz de %10 azalışla 203 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik."

Sektörün Performansı ve İhracat Hedefleri

Pamuk elyafı, ETHİB'in en fazla ihraç ettiği ürün grubuydu. Bunun yanı sıra halı, suni-sentetik örme kumaşlar, yatak çarşafları ve pamuklu dokuma kumaşlarda da önemli ihracat rakamlarına ulaşıldı. 2024'ün ilk yarısında, ETHİB'in ihracatında ilk sırayı 21 milyon dolarla Çin aldı. Çin’in ardından Ürdün, Pakistan, İtalya, Bangladeş, Vietnam, İran, Belçika, Tunus ve Portekiz gibi ülkeler yer aldı.

Ekonomik Koşullar ve Gelecek Beklentileri

Başkan Eskinazi, son üç yılda yüksek enflasyon ve buna bağlı ekonomik dalgalanmaların fiyat rekabetini zorlaştırdığını belirtti. Eskinazi, "2025’in ilk yarısında fiyatların daha rasyonel hale geleceğini ve ihracatçının daha net bir öngörüye sahip olacağını düşünüyoruz. Türkiye’nin döviz kuru avantajını geri kazanması durumunda, 2025’in ortalarından itibaren daha rahat bir görünüm elde edebiliriz" dedi.

Sürdürülebilirlik ve İnovasyon Adımları

ETHİB, Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakatı çerçevesinde Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konularına büyük önem veriyor. Başkan Eskinazi, "Yapay zekadan en fazla fayda sağlayacak ekonominin ABD olması bekleniyor. Türkiye'nin bu listeye dahil olmaması, doğru alanlara yatırım yapmanın önemini gösteriyor" şeklinde konuştu. Ayrıca, Ortak Sürdürülebilirlik Komitesi çalışmalarına ve Organik-Sürdürülebilirlik Sertifikasyonlarına 2024 yılında da devam edileceğini belirtti.

2024-2028 Turquality Projesi ve Uluslararası Faaliyetler

ETHİB, 2024-2028 yıllarını kapsayan Turquality projesi ile ABD’de tanıtım faaliyetlerine başlayacak. Ayrıca, 15-19 Eylül 2024 tarihinde Hollanda’da gerçekleştirilecek Sektörel Ticaret Heyeti ve Circular Textile Days programı ile sürdürülebilirlik alanında önemli bağlantılar kurulacak. Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi’nin (ICAC) 82. toplantısı ise 30 Eylül-3 Ekim tarihleri arasında Özbekistan’da düzenlenecek.

Halı İhracatını Geliştirme UR-GE Projesi

ETHİB, “Halı İhracatını Geliştirme UR-GE Projesi” için Ticaret Bakanlığı onayını aldı. Manisa Demirci’de faaliyet gösteren 19 firma, Demirci Ticaret ve Sanayi Odası desteğiyle, halı sektörünün uluslararası pazarlardaki bilinirliğini artırmayı hedefliyor. Başkan Eskinazi, "2023 yılında 2 milyar 752 milyon dolar döviz kazandıran halı sektörünün uluslararası ürün pazarındaki payını genişletmek istiyoruz" şeklinde ifade etti.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş