havadurum

2024’te Memur Maaşları Ne Kadar Olacak? Yüzde 50 Zam mı Geliyor?

Memur ve memur emeklileri için 2024 yılında maaş zammı ne kadar olacak? Bu sorunun cevabı, enflasyon verileri ve toplu sözleşme görüşmeleri ile şekilleniyor. İşte memur maaş zammı ile ilgili son gelişmeler ve detaylar.

1331

2024 yılında memur ve memur emeklilerinin maaşlarına ne kadar zam yapılacağı merak konusu. Enflasyon verileri ve toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda belirlenen memur maaş zammı, geçim sıkıntısı çeken memur ve emekliler için önemli bir fırsat sunuyor. İşte memur maaş zammı ile ilgili son gelişmeler ve detaylar.

Memur Maaş Zammı Nasıl Belirleniyor?

Memur ve memur emeklileri için 2024-25 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde 2024 yılı Ocak ayı için yüzde 15 zam alacakları kesinleşti1. Bu zam, memur maaşlarının enflasyon karşısındaki kaybını telafi etmek için verilen bir refah payı olarak nitelendiriliyor.

Memur maaş zammı, ikinci altı ayın enflasyon verisine göre belirlenecek olup beş aylık enflasyon farkı yüzde 33.6 olurken, yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı yapılmasından ötürü yüzde 26.09 oranında enflasyon farkı alacağı oluştu.

Aralık ayında enflasyon yüzde 3 çıksa dahi yüzde 29.88’e yükselecek. Yüzde 15’lik toplu sözleşme zammı ile birlikte memur zammı yüzde 49.36 olacak. Bu oran, Aralık ayında açıklanacak enflasyon verisine göre değişebilir.

En Düşük Memur Maaşı Ne Kadar Olacak?

Aralık enflasyonunun yüzde 3 civarında gerçekleşmesi halinde, en düşük memur maaşı 32 bin 865 TL, en düşük memur emekli aylığı da 12 bin 930 lira civarında oluşacak. Bu rakamlar, vergi dilimleri, engellilik indirimleri ve diğer ödemeleri içermiyor. Memur maaşları, unvan, kıdem, görev yeri, eğitim durumu gibi faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, üniversite mezunu bir memur, en düşük derece ve kademeden başlarsa 9/1’den 29 bin 819 TL maaş alırken, yüzde 49.36 zamla birlikte 44 bin 507 TL maaş alacaktır.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan Yüzde 50 Zam Müjdesi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni yılda memur ve memur emeklilerine yüzde 50 civarında bir zam yapılacağını söyledi. Yılmaz, “Memurun biliyorsunuz toplu sözleşme gereği alacağı bir fark var. Aldığı bir artış var, artı enflasyon farkı var. Bu da oldukça önemli bir rakama gelecek gibi görünüyor. Dolayısıyla bu memur emeklisine de zaten yansımış olacak. %36 bir enflasyon beklediğimiz ortamda, %50 civarında bir artış memur ve memur emeklisi için” dedi. Yılmaz en düşük emekli maaşı alanların durumunu da değerlendirdiklerini söyledi.

(Haber Merkezi)

Paylaş