havadurum

2021 Tüm Emekliler Sendikası “Haykırışımızın karşılığı yok”

2021 Tüm Emekliler Sendikası adına Sabiha Salkım 2024 Yılı merkezi komisyondan geçen hükümet bütçe tasarısı için basın açıklamasında bulundu. Bütçe tasarısı, 4 Aralık 2023 itibariyle TBMM'de görüşülmeye başlanacak.

1403

2024 Yılı merkezi komisyondan geçen hükümet bütçe tasarısı için 2021 Tüm Emekliler Sendikası adına Sabiha Salkım basın açıklaması gerçekleştirdi. Bütçe tasarısı, 4 Aralık 2023 itibariyle TBMM'de görüşülmeye başlanacak. Düzenlenen basın açıklamasında 2021 Tüm Emekliler Sendikası, taleplerine yer verdi.

“Bütçe metinleri sıradan metinler değildir”

Basın açıklamasında konuşan Salkım “Bütçe metinleri sıradan, basit, rakamların alt alta toplandığı metinler değildir. Bütçe metinleri önümüzdeki gelecek yılın tahminlerinin bilimsel olarak yapıldığı ve bir ülkenin gelirlerinin kimlerden ve nasıl toplanacağı, toplanan gelirlerden hangi kesimlere ne kadar pay ayrılacağının önceden belirlendiği ve bütçelerin, siyasi iktidarın hangi sınıfın çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini gösteren en somut ekonomik ve siyasi metinlerdir. 21 yıllık AKP iktidarının daha önce hazırladığı tüm merkezi hükümet bütçeleri gibi bu 2024 merkezi hükümet bütçesi de saraydaki tuzu kuru bir grup danışman tarafından emekçileri, emeklileri, yoksulları, küçük üreticileri yok sayan, biz halkı işsizliğe, açlığa ve yoksulluğa terk eden, çalışanların ve emeklilerin temsilcilerinin görüşlerine başvurulmadan hazırlanan belgedir” açıklamalarına yer verdi.

“Bütçede halk yok”

2024 bütçesinde emeklilerin haykırışlarının karşılığı olmadığını belirten 2021 Tüm Emekliler Sendikası “Daha önceki hazırladıkları bütçelerde de olduğu gibi 2024 bütçesinde de biz emeklilerin insanca yaşamak istiyoruz haykırışımızın karşılığı yok. Sağlık hakkımız yok. Kısaca bu bütçede sosyal devlet yok, emekçiler, emekliler, küçük üreticiler, işsizler, yani halk yok. Bu bütçede var olan ise uluslararası sermayenin temsilcilerinin ve 5'li çetelerin Mehmet Şimşek eliyle uygulatacakları en vahşi haliyle neoliberal politika var” ifadelerini kullandı.

“Hukuka duyulan güvenin yok edilmesi amaçlanıyor”

Sabiha Salkım konuşmasına devam ederken “Yoksuldan alıp, Londralı tefecilere ve bir avuç rantiyeye kaynak aktaracak bu bütçe ancak hukukun ortadan kalktığı, demokratik hak arama yollarının engellendiği bir toplumda uygulanabileceği için son günlerde anayasa da eksik ve kısıtlı da olsa var olan hak arama yollarını ortadan kaldırmaya yönelik sözde yeni anayasa yapılma amaçlı her türlü siyasal girişimlere başvurdukları, hatta bu amaçları doğrultusunda yargı kurumlarının en üstünde yer alan Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay gibi üst Mahkemeleri dahi bir birine karşıt duruma getirerek, hukuka duyulan veya duyulacak olan güveni de yok etmeyi amaçladıkları gözlenmektedir” diye konuştu.

“Bütçenin yükü yoksulların sırtına yüklenecek”

Bütçe gelirlerinin büyük çoğunluğunun vergilerden sağlanacağını dile getiren Salkım “Kur korumalı mevduat hesaplarıyla, başta 5'li çete olmak üzere yandaşlara araç garantili köprüler, yollar, maliyetinin birkaç katına hastaneler vs. yollarla bütçenin tüm kaynakları mutlu azınlığa ve alınan yüksek faizli dış borçlarla Londralı tefecilere aktarıldığı aşikardır. Daha önceki bütçelerde de olduğu gibi 2024 merkezi hükümet bütçesinde de bizim payımıza düşen ise; bütçe gelirleri çok kazanandan çok alınarak toplanması gerekirken, yine bütçe gelirlerinin büyük bir çoğunluğu dolaylı vergilerden sağlanacak. Yani bütçenin yükü her zaman olduğu gibi iğneden, ipliğe yapılacak zamlarla çalışanların, emeklilerin, yoksulların sırtına yüklenecek” ifadelerine yer verdi.

“Bizlerin neyle karşı karşıya kalacağını görmek mümkündür”

Konuşmasına devam eden Salkım “Son aylarda görüldüğü gibi, yıl içinde 2 kez olarak ödediğimiz vergilerin tekrar 2 kez, yani yılda 4 kez ödeme zorunluluğu getirilmesinin yaşanması, gelecek yeni yıl ve yerel seçimler sonucu bizlerin neyle karşı karşıya kalacağımızın belirtisi olarak görmek mümkündür. Sarayın daha önce hazırladığı tüm bütçeler gibi 2024 merkezi hükümet bütçesi de yine devasa bir açıkla bağıtlanacak. Örneğin 2018 bütçesi 762 milyar TL olarak ve 66 milyar TL açıkla bağıtlanmıştı ve bu oran da tutturulamamıştı. 2019 bütçesi de 969 milyar TL öngörülmüş ve 93 milyar TL açıkla bağıtlanmış ve bu oran da tutturulamamıştı. 2021 bütçesi de 1.1 Trilyon gelir, 1.4 Trilyon gider ile yani 300 milyar TL açıkla bağıtlanmıştı. 2022 bütçesi de 139,1 milyar TL açık verdi” sözlerini kullandı.

“Bütçe açığını halkın sırtına yıkıyorlar”

2021 Tüm Emekliler Sendikası adına konuşan Sabiha Salkım “Bütçe gelirlerini büyük oranda dolaylı vergilerden sağladıkları için bu sebeple sürekli olarak başta akaryakıt, elektrik, doğalgaz olmak üzere tüm temel tüketim ürünlerine sürekli zam yaparak bütçe açığını zenginlerin değil, halkın sırtına yıkıyorlar. Yoksullaştırılmaya karşı demokratik haklarını kullanıp sesini çıkarmak, kendini ifade etmek isteyen herkesi terörist, dış güçlerin maşası, gayri milli vs. Diye yaftalayarak, en basit, barışçıl bir şekilde de olsa kendini ifade etmesi kolluk güçleriyle, o da olmazsa iktidarın sopasına dönüştürülmüş olan yargı marifetiyle engelleniyor” dedi.

“Hakların aranmasını engellenmeye çalışacakları çok açıktır”

Sendikanın bir kez kapatılma kararıyla karşı karşıya kalacağını dile getiren Salkım “Basının da özgür olduğu bir sosyal hukuk devletinde bu vahşi neoliberal politikaları uygulayamazlar. Tek adam iktidarı 2024 yılında da idarenin sopasına dönüştürdüğü yargı eliyle emeklilerin doğru örgütlenme şeklinin sendika olduğu iş ve istinaf mahkemelerinin kararlarında da kabul edildiği halde sendikamızı bir kez daha kapatmaya çalışarak, emeklilerin sendika çatısı altında bir araya gelip, örgütlü bir şekilde haklarını aramasını engellemeye çalışacakları çok açıktır” ifadelerine yer verdi.

“Daha da yoksullaştırılmak istemiyoruz”

2021 Tüm Emekliler Sendikası adına konuşan Salkım “AKP iktidarının 21 yıllık karnesi bizi hiç yanıltmıyor. 2024 bütçesinde de yokuz. Kendi yanlış ekonomik politikalarının sonucu olarak derinleşen ve artık saklanamayan ağır ekonomik krizin faturasının bize kesilmesi ile yoksulluk sınırından sonra açlık sınırı altına itilen biz emekliler 2024 bütçesi ile daha da yoksullaştırılmak isteniyoruz, yeter artık, yeter, yeter…Biz milyonlarca emekli açlık ve yoksullukla baş başa, yaşama savaşı veriyoruz, sözün bittiği yerdeyiz, düşün artık bizlerin de, memleketimizin de sırtından… İnsanca yaşamak biz milyonların hakkı değil mi?” sözlerini kullandı.

(Esra Güller)

Paylaş