havadurum

2015 Avustralya’yı karıştırdı

Çanakkale Savaşları’nın 100 yılında yapılacak tören, Avustralya ve Yeni Zelandalı vatandaşların yoğun ilgi göstermesi ile krize dönüştü. 100 yıl törenlerine gelmek isteyen binlerce Anzak, resmi törene getirilen 10 bin sınırlamasını aşmak için çabalıyor.

722
100. ANZAK anmasına 10 bin sınırı kondu
Türkiye ve Avustralya hükümetleri arasında başlayan 100. yıl görüşmeleri daha bugünden büyük bir sıkıntı yarattı. Türkiye’nin tören yapılacak alanın metre kare hesabı nedeniyle 10 bin sınırının aşılmaması isteği, törenlere katılmak isteyen binlerce Avustralyalı ve Yeni Zelendalıyı hayal kırıklığına uğrattı.
 
Başvuru sayısı şimdiden 20 bini aştı
100 yıl törenlerine sekiz bin Avustralyalı ve iki bin Yeni Zelendalı ile 500 protokolle sınırlanan resmi törenlere katılım için çekiliş yapılması gündeme geldi. Avustralyalı yetkililerin yaptığı çekiliş açıklaması da, törenlere katılmak isteyenleri tatmin etmedi.
 
Tur şirketleri tepki gösterdi
Daha şimdiden rezervasyonlarını yapmaya başlayan Avustralyalı tur şirketleri de getirilen sınırlamaya karşı harekete geçti. 100. yılda gerçekleşecek Şafak Ayini için rezervasyon yaptıran vatandaşların mağdur olmasını istemeyen şirketler iki ülke arasında çözüm bulunmasını istediler.
 
Büyükelçi Reha Keskintepe devreye girdi
Avustralya’da yaşanan bu tartışmalara, Türk Büyükelçi Reha Keskintepe de katıldı. Törenler için mevcut alanın ancak 10 bin kişiyi alabileceğini belirten Keskintepe, katılımların zaman dilimine yayılmasıyla sorunun aşılabileceğini söyledi. Avustralya gazetelerine konuşan Keskintepe, şimdilik tek çözümün bu olduğunu anlattı.
Paylaş