2013 bütçesi yine yoksulluk ve savaş bütçesidir

Emek Partisi Çanakkale İl Örgütü, AKP Hükümetinin, TBMM’ye sunduğu 2013 bütçesinin savaş ve yoksulluk bütçesi olduğuna dikkat çekti. Yazılı açıklama yapan Emek Partisi Çanakkale İl Örgütü, 2013 bütçesinin de geçmiş yıllardaki bütçeler gibi emekçi ve yoksul halk kesimleri açısından yeni zam ve vergilerden oluşacağını ifade etti.

334
2013 bütçesi hazırlanırken halkın ve işçi sınıfının taleplerinin göz ardı edildiğine ve fikrinin alınmadığına dikkat çeken Emek Partisi Çanakkale İl Örgütü, “2013 bütçe tasarısında geniş halk kesimlerini ilgilendiren gelir vergisi, ÖTV gibi vergi kalemlerinde belirgin bir artış söz konusu iken, kurumlar vergisinde herhangi bir artış öngörülmemiş olması dikkat çekicidir. Gelir vergisini ve ÖTV gibi dolaylı vergileri ödeyenler, işçisinden memuruna, esnafından üretici köylüsüne, yoksul emekçi halktır” değerlendirmesini yaptı.
 
‘Savaş politikası sürecek’
Açıklamasında AKP’nin 2013 yılı bütçesinde, savunma ağırlıklı kurumların bütçelerinin 2012 yılına oranla yüzde 16.2 artırdığını belirten Emek Partisi Çanakkale İl Örgütü “Güvenlik, asayiş ve istihbarattan sorumlu kurumlar için öngörülen bütçeye bakıldığında, 2013 Bütçe Tasarısı’nın içeride ve dışarıda ‘savaş’ gündemi ile hazırlandığı anlaşılmaktadır. Suriye ile ilişkilerin gerildiği, Kürt sorununda çatışmalı sürecin devam ettiği, cezaevlerinde her an ölüm haberlerinin beklendiği bir dönemde hazırlanan bütçe kanun tasarısı, işçi ve emekçilerin 2013 yılında da savaşın, şiddetin ve yoksullaşmanın gölgesinde yaşam mücadelesi vermeye çalışacağını göstermektedir” ifadelerine yer verdi.
 
‘AKP’nin sınıfsal tercihi’
Hazırlanan bütçenin, AKP Hükümetinin sınıfsal tercihini bir kez daha sermaye sınıfından yana yaptığını gösterdiğine dikkat çeken Emek Partisi Çanakkale İl Örgütü açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Günümüzde işçi sınıfı ve halkın örgütlü güçlerinin taleplerine sahip çıkması büyük önem kazanmaktadır. Ücretlilerin, tüketim mallarına yapılan zamları dikkate alarak ek zam talebinde bulunması kaçınılmazdır. Asgari ücretten kesilen vergilerin, ücretlere eklenmek üzere kaldırılması gerekmektedir. 2013 Bütçesi savaş, soygun ve rant bütçesidir. Bu bütçeye karşı mücadele, toplumun ezilen tüm kesimlerinin talepleri etrafında birleşerek mücadele etmesi haktır ve meşrudur.”
Paylaş